Home

Achtergrond 305 x bekeken

'Sterke groei biologische melkveehouderij reëel'

De biologische melkveehouderij kan de komende jaren nog sterk groeien.

Vanuit de supermarkten is meer vraag dan kan worden geleverd en de prijzen zijn goed. Honderd omschakelaars erbij is geen probleem voor de markt.

Dit zegt René Cruijsen, voorzitter van coöperatie EkoHolland. Gemiddeld ontvangen leden-biologische melkveehouders dit jaar 11 cent of meer dan een gangbare collega. Daarbij is er ook ruimte voor prijsstijgingen.

Doel van EkoHolland is om de biologische melkprijs geheel te ontkoppelen van de gangbare prijs. EkoHolland doet dat zelf al in zekere zin. Het hanteert geen gangbare melkprijs plus een toeslag van 9 of 10 cent, maar bepaalt een geheel eigen prijs. Eigenlijk zou die prijs voor alle ongeveer 250 biologische melkveehouders in Nederland moeten gelden en niet voor de 100 leden van EkoHolland alleen, meent
Cruijsen.

Hij heeft de overige biologische melkveehouders en hun coöperaties ook al opgeroepen om zich aan te sluiten bij het systeem van EkoHolland of een vergelijkbaar iets, maar hij erkent dat met name met FrieslandCampina nog verder overleg nodig is om dit rond te krijgen. Voordeel van één prijssysteem is volgens Cruijsen dat er dan ook ruimte is om langzaam toe te groeien naar een biologische melkprijs van 50 cent. Dit jaar wordt die niet behaald, maar vorig jaar wel. "Met de huidige prijzen kunnen wij ons nu redelijk redden, maar voor de opvolgers moet er ook perspectief zijn. Dan is 50 cent heel reëel. En 2008 heeft bewezen dat de consument er goed mee leven kan."

Waar de markt voor gangbare zuivel dit jaar niet of beperkt is gegroeid, is de consumptie van biologische zuivel in Nederland dit jaar 5 tot 6 procent toegenomen, weet Cruijsen. "Ondanks de crisis." Hij is ervan verzekerd dat dit ook de komende jaren zo blijft.

Meer biologische boeren zijn dus welkom, zegt hij. "Als er morgen duizend boeren bellen die willen omschakelen, dan heb ik een probleem. Als er honderd bellen, is daar prima plek voor. Ik kom niet alleen op voor mezelf, maar voor alle biologische boeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.