Home

Achtergrond 214 x bekeken 3 reacties

Stemmen EU staken over genmaïs

Ministers van Landbouw zijn het maandag bij EU-beraad niet eens geraakt over toelating van drie nieuwe varianten genetisch aangepaste maïssoorten.

Minister Gerda Verburg was voor, maar had niet voldoende medestanders. Ook de tegenstanders vormden echter geen benodigde meerderheid tegen de maïssoorten van Monsanto en Bayer.

De afspraak is dat de Europese Commissie de knoop mag doorhakken. Bij de Commissie liggen nog enkele andere aanvragen op het bureau, zoals een genaardappel en genrijst.

Genetisch aangepaste gewassen zijn omstreden. Tegenstanders menen dat risico's voor milieu en gezondheid niet zijn uitgesloten. Voorstanders menen echter dat voor de nieuwe soorten minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. De soorten zouden ook meer oogst opleveren.

Milieuorganisatie Greenpeace overhandigde vrijdag nog 180.000 handtekeningen van bezorgde boeren aan EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid). De boeren vragen meer biologische landbouw en geen genproducten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  voedsel in

  DE maisprijzen zijn super laag. We hebben dus geen extra mais en zeker geen GENMAIS nodig

 • no-profile-image

  Michel

  Informeer jezelf even over gen-tech voordat je conclusies trekt. Er is geen productievoordeel(In de VS worden duizenden velden geruimd omdat er woekerplanten zijn die nu dezelfde eigenschappen hebben overgenomen), enorme gezondheidsrisico's(we weten echt nog maar heel weinig over genetische manipulatie.

  Eerst informeren, dan oordelen.

 • no-profile-image

  farmer

  Al die nieuwigheid is nergens voor nodig en volgend jaar gaan we gewoon weer ploegen met paarden.
  Europa wordt eens wakker, de tijd draait door. Gentech voedsel zit al in vele dingen en is een vast gegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.