Home

Achtergrond 212 x bekeken

Signalen over beperking van productie komkommer

In de komkommerhandel gaan stemmen op over een productiebeperking in de laatste twee weken van het seizoen.

Door de extreem lage prijzen, van rond de 8 cent per stuk, loont het niet om dan product te oogsten.

Een woordvoerder van handelsbedrijf Weyers vangt signalen op dat telersgroepen zelf moeten bekijken of ze nog willen oogsten. "Maar ik merk niet dat dit ook gebeurt. Niemand wil storten en er is altijd wel een partij die via de achterdeur tóch levert. Bovendien krijg je de NMa op je dak." Een teler meldt dat handelaren en afzetorganisaties telers adviseren niet te plukken. Uit welke hoek de oproep komt is onduidelijk.

Afzetorganisatie Versdirect.nl heeft ook signalen gekregen dat telers hebben gepraat over productiebeperking. Onder welke vlag dat is gebeurd weet de woordvoerder niet. ”We kunnen ons de oproep voorstellen, maar wij zullen een dergelik besluit altijd bij de teler laten. Het grijpt te ver in op de bedrijfsvoering en rendement van de teler." Afzetorganisatie The Greenery zegt noch telers te adviseren de productie te beperken, noch signalen daarover te hebben ontvangen.

Kompany, het samenwerkingsverband van afzetpartijen Komosa, Sun Quality en ZON Fruit & Vegetables doet geen uitspraken. ”Het is aan de individuele teler zelf om te beslissen om ermee te stoppen”, is het enige dat Arno Janssen van Komoso erover kwijt wil. Kompany beslaat 40 procent van de komkommermarkt.

De komkommermarkt maakt een zeer slecht seizoen door. "We hebben misschien 4 weken op het hele seizoen goede vraag gehad. De rest is ver onder kostprijs geproduceerd," meldt de woordvoerder van Weyers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.