Home

Achtergrond 175 x bekeken

Rusland wil landbouwproductie fors opvoeren

Het Russische ministerie van landbouw verwacht dit jaar een oogst van circa 90 miljoen ton graan.

Dat is 18 miljoen ton minder dan een jaar eerder, maar toch blijft circa 15 miljoen ton over voor export. Rusland wil volgens president Dimitri Medvedev weer terug naar de grote oogsten uit de Sovjet-tijd.

Rusland zal in de toekomst proberen meer dan 50 miljoen ton graan te exporteren. Een fors deel daarvan zal naar landen rond de Pacifische Oceaan gaan.

"Probleem is dat onze drie diepzeehavens in het Verre Oosten in totaal slechts een capaciteit hebben van 2 miljoen ton", aldus Medvedev.
De president stelt dat de Russische infrastructuur drastisch moet verbeteren om daadwerkelijk een agrarische grootmacht te worden. "Een van de grootste problemen is de opslag en verwerking van de oogst. We hebben becijferd hoeveel moderne, nieuwe graansilo’s we nodig hebben en kwamen op het grote aantal van driehonderd silo’s."

Medvedev deed de uitspraken tijdens een bezoek aan een landbouwtentoonstelling in de West-Russische Orlov-regio. In de regio is de graanoogst goed op gang gekomen, maar de prijzen zijn lang niet zo goed als een jaar geleden. De president verklaarde dan ook dat de boeren voorlopig op overheidssteun kunnen rekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.