Home

Achtergrond 180 x bekeken

Rouvoet wil hervormingen sneller vastleggen

Het kabinet moet komend voorjaar al flinke knopen doorhakken over substantiële hervormingen voor de toekomst. Het gaat niet alleen om een pakket voor de begroting van 2011, maar ook voor de jaren daarna.

Dat zei de partijleider van de ChristenUnie en vicepremier André Rouvoet zaterdag op het congres van zijn partij in Zwolle. Volgens hem moet het kabinet zich bij de zoektocht naar bezuinigingen voor de lange termijn niet beperken tot kruimelwerk. Daarvoor zijn nu 21 commissies aan de slag gezet.

Wat Rouvoet betreft worden in het voorjaar meteen beslissingen genomen. "Het komt aan op politieke beslistheid en moed'', aldus Rouvoet. Ook moet het kabinet nu doorpakken met de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, nu de Sociaal-Economische Raad (SER) niet met een alternatief is gekomen.

"Daar hoeven we wat mij betreft niet wekenlang over te vergaderen'', aldus Rouvoet. Hij betreurt het dat door deze kwestie de sociale partners lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan. De ChristenUnie-leider riep hen op om de strijdbijl spoedig te begraven. Volgens hem is het niet goed als in deze economisch moeilijke tijden de werkgevers en de werknemers met hun ruggen naar elkaar staan.

Verder haalde Rouvoet uit naar de oppositie. Zij verwijten het kabinet volgens hem ten onrechte dat het niets doet. Rouvoet wrijft zowel de rechtse als de linkse oppositie in dat zij zelf helemaal geen keuzes maken. "Het ontbreekt de oppositie aan lef om over de eigen schaduw heen te springen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.