Home

Achtergrond 347 x bekeken 15 reacties

'Regel dierenwelzijn niet in details'

"Regel dierenwelzijn niet gedetailleerd in de wet." Dat zegt gedragsbioloog prof. Frauke Ohl in een interview in Boerderij.

"Het is beter om initiatieven voor bewustwording en verbetering van dierenwelzijn te ondersteunen dan het dierenwelzijn in zwart-witregels voor te schrijven", zegt Ohl in een interview in Boerderij dat morgen verschijnt.

Ohl is gedragsbioloog en als hoogleraar proefdierkunde verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Zij raadt de Tweede Kamer af om het begrip "intrinsieke waarde" van dieren gedetailleerd uit te werken. De Kamer heeft de aanhangige behandeling van het ontwerp van de Wet dieren opgeschort om daar tekst voor te zoeken. Die poging kunnen ze beter staken, zegt Ohl. Volgens haar is het veel belangrijker om de maatschappij bewust te maken van wat dierenwelzijn betekent, omdat dierenwelzijn voor een deel maatschappelijk worden bepaald. Ze stelt voor dat basisscholen er meer aandacht aan besteden.

Ohl staat er wel achter dat het begrip "intrinsieke waarde" in de nieuwe Wet dieren erkenning krijgt, maar dan in andere bewoordingen. "Want de meeste mensen kunnen daar echt niks mee".

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Wat lees ik nu spotvogel,neem je het op voor wettelijk geregistreerde organisaties die op volkomen democratische wijze waken voor dierwelzijn en leefbaarheid????Diezelfde lieden die supermarkten met zware dreigementen verplichtten om geen batterij eieren meer te mogen verkopen en daarvoor op scharreleieren moesten overgaan???Diezelfde lieden die vinden dat de consument niet meer zelf kan of mag kiezen wat ie koopt???Laat me vooral niet lachen!Nu val je defenitief door de mand met je zweverig gezever!Ga iets nuttigs doen ipv de maatschappij de verloedering in helpen.Vooruit nu heb je ik je weer voldoende geprikkeld om weer wild om je heen te gaan roepen.Leuk om weer een boek over te schrijven over al die reacties of niet??

 • no-profile-image

  spotvogel

  Leuk om van een laag bij de grondse annonimus te vernemen dat ik geen enkele binding met de maatschappij heb. Dat is inderdaad zo: ik ben een wietrokend en cokesnuivend agressief werkschuw stuk langharig tuig op geitenwollensokken. Mijn enige maatschappelijke bezigheid is dat ik het erespeldje van Zwerf Afval Pakker mag dragen. In die hoedanigheid ruim ik op jaarbasis méér tweebenig gegemzenpluimd zwerfvuil op dan Openbare Werken kan afvoeren. Want het is al nét zo'n grote plaag als die kolerevossen! En meer woorden wil ik hier niet aan vuil maken.

 • no-profile-image

  wijze uil

  Ik kan niet beoordelen of jagers scholieren indoctorineren, zou best kunnen. Wel 100 procent zeker weet ik dat de gehele maatschappij ziekelijk geïndoctorineerd wordt door splinterpartijen als Wakker Dier, Varkens in Nood, Milieudefensie, Partij voor de Dieren, Radar, en zo nog een paar meer. Discussie OK, maar dan wel even gelijk oversteken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Zo is dat (Lekker? of Wakker? )Dier En ook Overgevoelig weet hoe er een vrijloopeitje gepeld moet worden. Dat is dus zo gek nog niet.

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Een heel goed advies en standpunt van mevrouw Ohl. De bewustwording dat dieren gevoel hebben en dat hun welzijn belangrijk is begint bij het deugdzaam opvoeden van de jeugd. Daarom heb ik in het reactieforum 'de haas heeft het moeilijk' erop gewezen dat de KNJV zich listig heeft ingelikt om met belastinggeld scholieren wijs te maken dat hun manier van jagen (=het hobbymatig nodeloos doden van dieren) noodzakelijk is om de natuur te beschermen en te beheren. Ik noem dit barbaarse indoctrinatie die ten spoedigste moet stoppen. Het staat ook lijnrecht op de adviezen en inzichten van professor Ohl.

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  Het ging toch over dierenwelzijn? Natuurlijk moet de consument zelf kiezen wat voor eieren ze wil, net zoals de supermarkten. Kennelijk kregen ze er toch wat moeite mee. Als jullie willen laten zien waar ze vandaan komen, kunnen en zullen ze zelf kiezen , Dirk NL.

 • no-profile-image

  dier

  Wijze uil heeft problemen met al die dierenpartijen. Het blijkt dat ze hard nodig zijn, anders hadden de betrokkenen of degenen die zich aangesproken voelen alle aantijgingen allang kunnen ontzenuwen. In z.n algemeenheid gesproken dan. Inhoudelijk praten is beter dan schelden.

 • no-profile-image

  dier

  Helemaal eens met mevr. Ohl. Zaak is dat de komplete tekst wordt aangehaald en niet alleen ..niet gedetailleerd in de wet regelen dierenwelzijn``. We moeten een omslag bereiken via voorlichting en onderwijs. Dit is voortschrijdend inzicht. Ondertussen moet via wet geregeld worden dat dieren behandeld worden zoals in de bijbel staat: elk naar zijn eigen aard.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ach Dirk, kijk even onder het kopje 'bijna half miljoen dieren zinloos gedood' want ik zing geen twee liedjes voor een halve dooie cent. En verder vul jij maar in wat je wilt, dan trek ik daaruit mijn doortimmerde conclusie wel. Zoals bijvoorbeeld dat jij kennelijk iets met kippen hebt. Geeft niet hoor, er komen erger dingen voor! En ....inderdaad: dit wordt leuke kopij voor een nieuw manuscript. Vertel het ajb even niet verder wil je, anders is de verrassing er van af.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Pas maar op zelfoverschattende wijze uil. Je zou de eerste uil niet zijn die door Fbe-jagers dwars door het gezonde verstand heen morsdood geknald werd. Houd ajb op met het belasteren van wettelijk geregistreerde organisaties die op volkomen democratische wijze waken voor een nog verdere verloedering van leefbaarheid, natuur, landschap en dierenwelzijn. U doet mij onwel worden! Net zoals ik er onwel van word dat jagers in vol ornaat zich voor schoolklassen durven vertonen met de meest vuige onzin over het doden van dieren ter wille van het dier zelve. Bewijzen? Te over!
  En potverjanpeter nog aan toe: dat gebeurd ook nog eens op kosten van de belastingbetaler. Maar wees er zeker van dat ik niet zal rusten voordat onze kinderen door jagers met rust gelaten worden.

 • no-profile-image

  wijze uil

  Zielig spotvogeltje. De wijze uil moet van jou oppassen dat hij niet door het hoofd geschoten wordt, maar het spotvogeltje heeft de wijsheid in pacht en mag niets overkomen. Je bent net zo triest en zielig als de eerder genoemde splinterpartijen. Verder negeer ik je vanaf heden, want een uil heeft zijn trots.

 • no-profile-image

  wij staan allemaal boven

  Die spotvogel heeft geen enkele binding met de maatschappij vandaar zijn idiote verhaaltjes. Laat hem maar hij weet niet beter, net als al die terroristische en criminele organisaties waar hij lid van is. Als ze niet met argumenten komen beginnen ze te schelden, hieruit blijkt heel duidelijk met wat voor een soort lage soort we hier te maken hebben. Compleet gestoord en maatschappelijk uitgekotst

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat 'opruimen' zou wat mij betreft wel minder kunnen Jagertje, maar petje af voor de zelfdiscipline om haas en fazant met rust te laten. Ik vestig er echter de aandacht op dat het hier niet om het Hazenforum gaat, maar om de omgang met PROEFDIEREN en de mening van professor Frauke Ohm daarover. Omdat ik daar vannacht over schreef vloog er ineens een domme uil door het beeld, maar die is vermoedelijk door lichtbakkende faunabeheerders 'opgeruimd.' Zulke dingen gebeuren nu eenmaal!

 • no-profile-image

  jagertje

  Voor het eerst in 4 jaar Na dat VEEL vuldig bejagen van de vos Die er maar 1a2 op 1000 ha mogen zitten voor een goed beheer zodat er fazanten en patrijzen hazen en alle andere die op de grond broeden weer de winter door komen Zien we weer meer van deze dieren . Hier in braband al in 4 jaar meer dan 120 vossen op die 1000 ha opgeruimd. En waarom zodat mijn kinderen in nederland de haas en fazant nog eens in het echt kan zien. Verder is er afgesproken we jagen wel maar geen haas en fazant

 • no-profile-image

  Hans

  Zouden er eigenlijk geen snacks te maken zijn van al die overbodige beesten? Of worst? Misschien een nieuw marktsegment:PROEFDIERPATE!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.