Home

Achtergrond 242 x bekeken

Rabo: hogere marges in bio-ethanol

De daling van de graanprijzen vergroot de marges in de productie van bio-ethanol.

Ook de stijging van de olieprijs vergroot de rentabiliteit. Dat schrijft analist Doug Whitehead van Rabobank Agri Commodity Research in een rapport over bio-ethanol. Volgens hem hebben de producenten het anderhalf jaar moeilijk gehad. "De graanprijs was relatief hoog en de prijs van bio-ethanol stond sinds de tweede helft van vorig jaar onder druk door de gedaalde olieprijs."

Nu gaat het beter, zegt Whitehead. "De olieprijs is gestegen. Maar de ethanolprijzen stijgen minder snel. Er is minder vraag naar ethanol, vanwege de gedaalde vraag naar brandstof. Bovendien zijn er grote voorraden bio-ethanol. Dat drukt de prijs. Ook de sterk gestegen maisprijs in de VS van de laatste maand zet de bio-ethanolprijs verder onder druk."

Whitehead denkt dat de marges kunnen stijgen. "De graanproductie stijgt, waardoor de grondstof voor bioethanol goedkoper wordt. Ook gaat in een aantal landen de bijmengverplichting voor biobrandstof omhoog. Dat vergroot de vraag naar bio-ethanol."

Of registreer je om te kunnen reageren.