Home

Achtergrond 273 x bekeken

Proef met residu-arme teelt aardbei biedt perspectief

Een proef met niet-chemische behandeling van aardbeien in Brabant biedt perspectief voor residu-arme teelt.

Uit een onderzoek van adviesbureau CLM, HortiNova, SoliTechSolutions en Veiling Zaltbommel blijkt dat behandeling met onder andere compostthee en een verminderd gebruik van middelen de residu-gehaltes verminderen, waarbij de productie en kwaliteit vergelijkbaar blijven. Wel is er relatief meer Klasse II-product geplukt. De compostthee is een extract van compost die de weerstand van de aardbeienplant vergroot en zo de kans op ziektes verkleint. Daardoor zijn minder bestrijdingsmiddelen nodig.

Gaandeweg het onderzoek is gebleken dat streven naar residu-vrije teelt lastig is. Volgens de onderzoekers wordt het vanwege betere detectietechnieken steeds moeilijker om helemaal residu-vrij te telen. "Door overwaaien zou je zelfs op biologische producten resten kunnen vinden."

Het onderzoek naar residu-arm telen is in 2008 gestart en is een initiatief van teler Peter van de Ven uit Sint-Michelsgestel. Vanuit de retail worden strengere eisen gesteld aan de residu-niveau's (MRL's) van groente en fruit. Vanwege uitvalspercentages in het Klasse I-segment en het feit dat supermarkten geen meerprijs willen betalen voor residu-vrije producten, is de term residu-arme teelt meer van toepassing.
De eerste resultaten zijn in september bekendgemaakt. De opbrengst bleek in drie behandelingen gelijk aan die van gangbare teelt. Ook de houdbaarheid bleek goed. Volgende week worden de eindresultaten van de proef bekend gemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.