Home

Achtergrond 253 x bekeken 15 reacties

'Productiebeheersing na 2015 pure noodzaak'

De coöperaties in Noord(west)-Europa moeten na 2015 de productiebeheersing in de zuivelsector overnemen van de Europese overheid.

Dit stellen de Flevolandse melkveehouders Hendrik Bosma en Anno Zeinstra. Bosma en Zeinstra willen voorkomen dat de Europese melkveehouders hun inkomen na het einde van de quotoring "samen helemaal kapot melken".

Het plan van de melkveehouders is simpel: zakt de melkprijs beneden de kostprijs – nu 30 cent volgens Bosma – dan moeten de gezamenlijke coöperaties direct minder melk afnemen bij hun leden. Daarbij moet sprake zijn van een progressieve korting.

Zakt de melkprijs iets beneden de 30 cent, dan moet bij iedereen 5 procent minder worden opgehaald, zakt de prijs beneden de 25 cent, dan moet bijvoorbeeld 10 procent minder worden opgehaald. Het plan is volgens Bosma en Zeinstra nadrukkelijk geen antwoord op de huidige melkprijsschommelingen. "Dat zijn slechts rimpelingen bij wat je na 2015 kunt verwachten."

Particuliere verwerkers

De grote Europese coöperaties zijn volgens het duo machtig genoeg om de voorgestelde productiebeheersing haalbaar te maken. Ze hebben het grootste deel van de zuivelmarkt in handen. Een enkele particulier zal zich volgens Bosma misschien niet aan het plan houden, maar toch hebben ook particuliere verwerkers baat bij een gezonde zuivelmarkt. Het voorstel is volgens hen mededingingsbestand.

"We willen pas reguleren als de melkprijs beneden de kostprijs komt, anders heb je meteen met de NMa te maken. De korting op de melkafname bij een te lage prijs geldt ten opzichte van de productie in dezelfde maand vorig jaar. Dat legt ook een rem op te snelle uitbreiding.

Bosma en Zeinstra hebben hun plan gepresenteerd aan het bestuur van FrieslandCampina, die het met belangstelling tot zich heeft genomen, en willen het via het iniatiatiefrecht op de agenda van de coöperatie krijgen. De Flevolanders zijn niet de enigen die denken over regulatie. De voorzitter van coöperatie Humana Milchunion heeft een soortgelijk plan voorgesteld, weet Bosma.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Heren Bosma en Zeinstra, jullie moeten ook de Particuliere Melkveredelaars benaderen. Anders krijg je scheve verhoudingen. Bovendien kunnen jullie informeren bij de Varkensmesters hoe die de markt reguleren. Succes toegewenst!!!...

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Ben je gek melkveehouders gewoon doormelken en na 2015 gaan jullie weer ergens aan de poort zitten janken omdat er te veel melk is

 • no-profile-image

  bjg

  precies en dan de grote uitbreiders voor het deel wat ze uitbreiden na afschaffing van Q. voor spotprijs laten leveren!! Heeft de gewone boer teminste ook een redelijke prijs!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Kleine Boer, u schrijft over verruwing van de samenleving. U hebt gelijk, die verruwing is reeds begonnen!!!. Dat is de geest van deze tijd. Zeitgeist noemt men dat in Duitsland. De meeste melkveredelaars hebben de mogelijkheid overtollige melk te verpoederen. Daarom zullen zij zich niet snel zorgen maken. Moelijker wordt het als Zuid-Amerika en Azie de Wereldmarkt gaan veroveren. Dan blijft voor de EU alleen de thuismarkt over!. Let maar op,'' de Wal zal het Schip wel keren''!. Gewoon rustig blijven en de kosten laag houden!!!. Nu hebben de Grote Boeren toch meer Problemen dan de kleine???.

 • no-profile-image

  ikke

  laat de markt zijn werk maar doen. Als de melkveehouder meer verdient als zijn kostprijs, gaat hij meer koeien melken.Als dit laatste niet kan, omdat er een vaste hoeveelheid melk geproduceert mag worden, dan gaat hij andere agrarische sectoren kapot concureren. Dit is oneerlijk. ook de extra steun die de melkveehouderij nu gaat krijgen is valse concurentie tenopzichte van andere sectoren

 • no-profile-image

  jack

  De melkveehouders in Nederland hebben schijnbaar echt niet in de gaten wat voor saneringsronde er daar nog plaats gaat vinden de komende 10 jaar.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Open die markt! Net als in de glastuinbouw. Echt, een vrije markt is een totale verademing. Wij worden er allen erg gelukkig van......melke zul je tot dat je erbij neervalt.....

 • no-profile-image

  arjan

  wil dus zeggen dat een paar landen binnen europa de wet gaan dicteren,gewoon quota huoden en de mestwetgeving gelijktrekken voor iedereen op 170 kg stikstof, denk dat nederland dan wel anders zal piepen en dan hebben we hier in frankrijk weer wat meer perspectief (we hebben hier mest tekort), lang leve europa!!!!

 • no-profile-image

  Kleine

  Juist het zijn alleen de grote bedrijven die het quotum los willen laten en zodoende deze sanering te versnellen. Een ding is zeker als er alleen grote bedrijven overblijven dan zitten we in Nederland helemaal fout. Nog meer buitenlanders die hier komen werken en nog meer Nederlanders die op de bank blijven zitten en naar de pchychiater moeten. Dus ook weer meer mensen die in de zorg moeten werken. Omgerekend voor elke buitenlander die hier werkt zit een man of vrouw op de bank en is iemand extra in de zorg werkzaam . Tel uit je winst en de verruwing van de samenleving.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  En hoe gaat dan werken met de kwantumtoeslagen en kortingen bij Friesland Campina? Wordt er eerst bij de groten 10% op het quotum gekort, en bij de kleinere 10% erbij, zodat op termijn iedereen dezelfde melkprijs heeft? Als er in de uitbetaalde melkprijs verschillen zitten, hoe wil je dan met goed fatsoen de kostprijsdekkende melkprijs per lid berekenen. En wat is kostendekkend? Dit is voor de ene melkveehouder misschien wel 25 cent en bij de ander 40 cent. Ik zie helemaal niets in dit voorstel.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  waarom niet 80% van de melk voor de kostprijs (contract) en de overige 20% (huidige export volume) op spotmarktprijs. Op deze manier wordt je wel gestimuleerd om minder te melken als de prijs beroerd is. Melk weggooien is zonde. laat de schommelingen maar opgevangen worden in een sterk fluctuerende spotmarkt prijs.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Plan van John uit Brabant gaat niet werken als er te veel wordt gemolken

 • no-profile-image

  sjoukje

  Zo super is dit!!

  Ga zo door, wij zitten er niet op te wachten op 100 uur per week te werken voor een schammele 24 cent per liter melk!

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Er word heel vaak vanuit gegaan dat de melkkraan open gaat na 2015, wie zegt dat dat zo is? Het buitenland zal echt niet laten gebeuren dat Nederland de rest van europa overspoelt met melk, in 2013 moet Nederland weer een nieuwe derogatie aanvragen. Als die niet toegekend wordt, of slechts gedeeltelijk, dan hangen we al. Grond word de nieuwe beperkende factor, dus wat mij betreft geen vervangende beperkende maatregels.

 • no-profile-image

  de klok niet terug

  De cooperaties hebben als eerste vereiste om de melk van veehouders te vermarkten;moet je die dan ook nog eens bevoegdheden uit het voormalige oostblok in de schoenen schuiven?
  De regels hoop ik dat door onze lagere en hogere overheden tot taak behoren en nooit of te nimmer het zogenaamde bedrijfsleven.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.