Home

Achtergrond 354 x bekeken 8 reacties

Paprikatelers kiezen in 2010 voor kwaliteit

Paprikatelers kiezen komend seizoen voor kwaliteit boven kwantiteit.

Vooral binnen de kleur rood is er meer interesse voor rassen die kwalitatief goed presteren, maar minder kilo’s halen. Dat blijkt uit een rondgang langs plantenkwekers. Uitbreiding vindt vooral plaats in geel en rood.

Plantenkwekers constateren dat telers het afgelopen seizoen veel problemen hadden met de vruchtkwaliteit. Vooral telers van het rode ras Viper kampten met onder meer ouderdomsvlekken.

"Telersverenigingen sturen daarom meer op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dat is goed, want anders krijgen we in paprika hetzelfde probleem als destijds in tomaat met de wasserbombe," oordeelt Jos Boeters, verkoper bij Holland Plant. "Er zijn ook telers die heel goed met Viper kunnen telen, maar het gros ervaarde dit seizoen problemen."

Hij signaleert meer interesse in de minder productieve rassen Spider van Enza Zaden en Friendly en Fantasy van zaadhuis De Ruiter Seeds.

Johan de Hoog, van plantenkwekerij Van der Lugt vindt de vraag naar kwalitatief sterke rassen een goede ontwikkeling. ”Vooral de handel heeft daarin het voortouw genomen en heeft gestuurd op betrouwbare rassen.” Hij verwacht dat er volgend jaar een slag om de meeste betrouwbare rassen ontstaat.

Verschuivingen doen zich vrijwel alleen voor op rasniveau. Zo heeft het gele ras Derby, van De Ruiter Seeds, na jaren alleenheerschappij concurrentie gekregen van Rijk Zwaan met de rassen Inzell en Stayer. In het groene segment doen zich nauwelijks veranderingen voor. De uitbreiding in oranje lijkt mee te vallen. Boeters rekent op hooguit 10 hectare.

Over de uitbreiding van het paprika-areaal zijn niet alle kwekekers het eens. De een spreekt van 100 hectare, de ander gaat uit van 115 tot 120 hectare. Vooral over het aantal afvallers is nog onduidelijkheid. Boeters rekent op een netto-uitbreiding van 50 tot 75 hectare. De Hoog denkt dat er per saldo 100 hectare bijkomt. "Het aantal stoppers lijkt mee te vallen."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pascal

  @ spotvogel
  ik vrees dat dat rotten komt door het gespeculeer van handelaren / supermarkten waardoor er te oude paprika's in de winkelschappen terecht komen hetgeen ten koste gaat van de kwaliteit... dus kwekers: nobel om voor meer kwaliteit te gaan maar als je afnemers met je product gaan stoeien, blijft de eindconsument opgescheept worden met rommel! Of zie ik het verkeerd?

 • no-profile-image

  Wim

  @ spotvogel:
  mijn ouders zijn paprikatelers.
  zelf ben ik ook van plan het te worden.
  fijn dat je een mening heb, zeg ik niks over, maar dat nitraten verhaal heb er echt niks mee te maken. als tuinder kan ik dat weten!!! het komt gewoon door die handelaren. Wij letten al die jaren dat we paprika's telen goed op de kwaliteit, 1 klein stipje en het is gelijk voor de industrie. de paprika's worden netjes bij ons opgehaald en naar de veiling gebracht. wat er dan gebeurd hebben wij geen controle meer op. zeker dit jaar het geval, gebeurd het wel eens dat die paprika's 1 hele week onder weg zijn naar de schappen van de supermarkt, en tja dan gaan ze zagjes aan rotten he, en kwaliteit/smaak gaat ook heel snel achteruit. dat is de reden dat ze gaan rotten.
  dit stukje gaat vooral om de producten die van de plant af komen. sommige rassen hebben al een slechte kwaliteit als ze van plant af komen. daar gaat het om in dit stukje in mijn ogen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hebt wellicht een punt Pascal. Maar er zijn ook winkelketens die grossieren in groente die dikwijls al aan het rotten is tussen de kassa en de koelkast. Aldi bijvoorbeeld. Volgens de datum vers, maar nauwelijks een etmaal houdbaar! En dat schrijf ik toch écht toe aan het opjutten met een teveel aan nitraten. Want groenten van AH zijn moeiteloos een week houdbaar.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  De paprika telers kiezen voor kwaliteit. Das mooi , intussen bouwen ze weer 100 ha erbij. Echt die wereld is echt gek geworden. En de staat mag garant staan van de banken . Een garantie regeling van 8 %. Doe ook nog maar een leuke sale and lease back constructie erbij . Leuk voor de bonus van een agrarische krijtstreep.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Als kleine consument zal de kwantiteit mij worst zijn, maar het overkomt mij de laatste tijd wel steeds vaker dat paprika's in de koelkast al binnen een week beginnen te rotten. Dat gebeurd dan vaak van binnenuit en is bij alle kleuren (rood, oranje, groen en geel) het geval. Ik schrijf dit toe aan een teveel aan nitraten en ben daardoor minder paprika's gaan gebruiken dan voorheen. Ik vind trouwens dat kwaliteit bij voedingsmiddelen voorop moet staan. Altijd!

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Ja, zelfs in het gras zitten al te veel nitraten. Wij hebben al verschillende keren gegoggelt naar Verburg. Er zou snel wat aan gedaan worden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wim, ik geef telers niet zomaar overal de schuld van en weet donders goed dat er tussen kas - kassa en koelkast heel wat mis kan gaan. Zeker met plantaardige producten. Maar het is structureel zo: bij de Aldi rot 'alle' groente al voordat ik thuis ben (bij wijze van spreken dan), bij AH, maar ook Lidl, blijft het minstens een week goed en als ik het bij mijn groetenvrouw op de markt koop zijn paprika's na 2 weken nog plukvers. Ik noem nitraten omdat die vaak een snel rottingsproces veroorzaken. Maar ik ga er van uit dat een teler zijn/haar trots heeft en met een kwalitatief goed product op de markt wil komen. Mijn opmerkingen zijn dan ook alleen maar bedoeld om te melden hoe de vlag er voor de consument vaak bij hangt.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Gerda liet mij weten dat er zélfs al verkleuring in haar onderpruikje ontstaat door die nitraten. Dit probleem heeft dus de aandacht, temeer daar ik mijn nest liever in blond struweel bouw dan in ongedefinieerd kreupelhout.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.