Home

Achtergrond 231 x bekeken

Overheidsschuld loopt op tot 356 miljard euro

De overheidsschuld is in de eerste zes maanden van dit jaar met ongeveer 10 miljard euro gestegen naar ruim 356 miljard.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS. De schuldquote bedroeg 61,1 procent van het bruto binnenlands product, waarmee Nederland de Europese bovengrens van 60 procent overschrijdt.

De schuld is onder meer zo hard opgelopen doordat het CBS de risico's meetelt die minister Wouter Bos van Financiën heeft overgenomen van bankverzekeraar ING op hypotheken in de Verenigde Staten. Hierdoor liep de staatsschuld in één klap met 20 miljard euro op.

Financiën telde dit niet mee bij de overheidsschuld. Volgens een woordvoerster van minister Bos houdt het CBS er een andere manier van boekhouden op na dan Financiën. Maar dat heeft geen effect op de deal met ING en Nederland hoeft ook niet ineens extra geld te lenen op de kapitaalmarkt.

Verder had de overheid in de eerste helft van dit jaar een tekort van 11 miljard euro. De inkomsten lagen 6 miljard euro lager dan in dezelfde periode van 2008, de uitgaven 6 miljard hoger.

Een meevaller voor minister Bos was de aflossing door Fortis van een lening van 34 miljard euro. Hiervan is 15 miljard op deposito's gezet, de rest is gebruikt om de schuld te verlagen.

Het is voor het eerst sinds 1999 dat Nederland de Europees afgesproken bovengrens van 60 procent overschrijdt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.