Home

Achtergrond 148 x bekeken 7 reacties

Ophaalfrequentie kadavers pluimvee omlaag

De verplichte ophaalfrequentie van pluimveekadavers gaat volgend jaar van één keer in de week naar eenmaal per maand.

In ruil daarvoor moeten pluimveehouders deze kadavers wel op een temperatuur van maximaal 5 graden Celsius. Het ministerie van LNV stelt dit jaar nog € 14,6 miljoen beschikbaar voor het ophalen van alle kadavers in Nederland. Het overweegt om dat bedrag volgend jaar niet meer te geven.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gerard

    Wij vriezen ze in, dan is het echt wel onzin om ze iedere 4 weken op te laten halen.

  • no-profile-image

    Kadaverton

    Heb zelf slachtkuikens, en ik vindt 5 graden te hoog. Eigenlijk moet je ze net onder nul brengen, dan zijn ze natuurlijk langdurig te bewaren. 12keer per jaar kadavers ophalen is natuurlijk bitter weinig, als je daar niet tevreden mee kunt zijn is mij niet duidelijk. Laat zelf mijn kuikens wekelijks en in de zomer elke 4 dagen halen met uitzondering van de eerste 2 levensweken.
    Ben van plan een koeling te plaatsen die de speciaal gebouwde geisoleerde ruimte net iets onder nul kan brengen zodat we 1 keer per maand de zaak kunnen laten ophalen.
    Ik ben dus zeer tevreden.
    Je moet ook eens aan de chauffeurs denken die de tonnen mogen legen.

  • no-profile-image

    gerard

    @ kadaverton,

    Als je ze invriest, rotten ze niet en stinken dus ook niet,al zet je ze maar 1 keer per jaar aan de weg.

    Waarom:
    1. hoe minder vaak een kadaverauto in de buurt hoe beter ivm hygiene
    2. minder werk (aan de weg zetten, tonnen schoonmaken)
    3. scheelt inderdaad een paar euro's (maar is niet het belangrijkste

    Aan jou de vraag: Waarom niet???

  • no-profile-image

    kuiken

    Het gaat niet zozeer om de kosten van het ophalen. Liever zo min mogelijk een kadaverauto in de buurt.
    Bij ons het liefst 1 maal per ronde (7 weken). Het valt samen met het leveren van de slachtrijpe kuikens. Alles leeg, alles weg en weer schoon voor de volgende ronde.
    Wij vriezen ook bijna alles in, alleen de laatste 2 weken gaan in een kadaverkoeling.

  • no-profile-image

    Ton Thomasse

    Vriezen van kadavers is een onnodige energie en geldverspilling en een extra belasting van het milieu.
    Door het koelen van kadavers tot een temperatuur van +4 - +5°, zal de exponentiele groei
    (curve van Ratkowsky) van micro organismen tot zo goed als 0 gereduceerd worden, waardoor er zo goed als geen bederf meer zal plaatsvinden.
    Koelen van kadavers is de juiste balans beheersen tussen de relatieve vochtigheid en de temperatuur in de opslagruimte. Bewezen is dat dierlijke afvallen bij deze temperatuur en relatieve vochtigheid in de zomerperiode bij + 28 °C, tot meer dan 7 weken in perfecte conditie opgeslagen kunnen worden(test destructiebedrijven in Denemarken)
    Tekst is van auteur, gespecialiseerd in koeltechniek en het gekoeld opslaan van zeer bederfelijke waren

  • no-profile-image

    gerard

    @ Ton,

    Bedankt voor je info, zoveel kijk heb ik er niet op (waarom lees ik dat nou nooit in een duur blad als pluimveehouderij?). Maar niet iedere situatie is hetzelfde, wij hebben in 1 jaar hooguit 7 tonnen met uitval, en een kleine diepvries is dan wsl. een stuk goedkoper dan een koeling met RV en temp. beheersing. Ik ben wel heel benieuwd hoe die kadavers dan na een half jaar ruiken.

  • no-profile-image

    dier

    Wij hebben er een in de buurt die z´n dode kippen dagenlang in de brandende zon lekker aan de weg laat staan. Niemand heeft het erover. Ben ik nu zo´n zeurpiet? Wat een plan 1x per maand, zeg. Wat kost ophalen??

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.