Home

Achtergrond 265 x bekeken 3 reacties

Onderzoek verwaarlozing kalveren Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse landbouwminister David Carter laat een onderzoek instellen naar de dood van kalveren op het megamelkveebedrijf van de familie Crafar.

Aanleiding is de dood van meer dan 100 kalveren door verdroging op een bedrijf van de Crafars in Waikato. Carter maakt zich zorgen over de situatie op de bedrijven van Crafar, want er hangt een zweem van grootschalige dierverwaarlozing rond de zaak. Bovendien zijn de Crafars al eerder veroordeeld voor dierverwaarlozing. Ook zijn ze beboet voor milieuvervuiling.

Woordvoerder Allan Crafar zegt dat de kalveren zijn gestorven aan een infectie met het rotavirus, maar die lezing wordt niet onderschreven door anderen. Ook Carter geeft Crafar vooralsnog niet het voordeel van de twijfel.

Het bedrijf van de Crafars kwam vorige maand in het nieuws omdat het in staat van faillissement verkeert. De 22 melkveehouderijen met 20.000 melkkoeien en 10.000 stuks ander vee hebben een schuld van bijna 100 miljoen euro bij onder meer Rabobank en kan rekeningen niet meer betalen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jonge

  ik zeg maar zo.......als je het niet kunt nakomen moet je niet zoveel vee houden...wat een lulverhaal gert....dus als er bij jou de hele stal in een keer afkalft laat je maar een deel dood gaan uit desinteresse......? lijkt toch helemaal nergens op.....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dr.Gert,ook ik vind uw opmerking zeer genuanceerd!. Groot of Klein maakt niet uit,het gaat uiteindelijk om goed Management!!! Wat nog belangrijker is,het gaat om Dieren!!!.Misschien moeten te weinig medewerkers/sters te veel doen. Of de motivatie deugd niet,dat kan ook!.Uiteindelijk is het in alle opzichten de taak van de Manager!!!,alles in goede orde te leiden!!!.

 • no-profile-image

  gert

  Alle koeien in NZ kalven bijna tegelijk af ,dit geeft problemen bij de verzorging van de kalveren

Of registreer je om te kunnen reageren.