Home

Achtergrond 170 x bekeken

Onderzoek gerechtvaardigd

Het CDA vindt dat landbouwminister Gerda Verburg in Brussel moet lobbyen voor een Europees onderzoek naar de marges in de voedselketen.

Volgens Tweede Kamerlid Jan Mastwijk blijft een te groot deel van het bedrag dat de consument in de winkel voor agrarische producten betaalt aan de strijkstok van de detailhandel hangen. En dat is, zeker in deze tijd van economische crisis en lage producentenprijzen, funest voor boer en tuinder.

Dit voorstel is niet nieuw en lijkt daarom vooral bedoeld voor de bühne. Vorig jaar al riep het Europees Parlement op tot een soortgelijk onderzoek en afgelopen februari werd dit nog eens herhaald. Commissaris Mariann Fischer Boel (landbouw) zou hier wel voor voelen, maar haar collega Neelie Kroes (mededinging) vindt onderzoek onnodig. En de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) richt zijn pijlen liever op de glastuinbouwsector dan de supermarkten.

Daarmee is de oproep van Mastwijk niet zo overbodig als hij lijkt. Het is schrijnend dat agrarische ondernemers soms niet eens in staat zijn tegen kostprijs te produceren, terwijl hun producten in een nabijgelegen supermarkt tegen het viervoudige bedrag in het schap liggen. Dat wil niet zeggen per se zeggen dat retailers hun macht misbruiken, maar het rechtvaardigt op zijn minst snel een diepgravend onderzoek.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.