Home

Achtergrond 219 x bekeken

Olympische vlam ontstoken

De olympische vlam is op weg naar Vancouver.

Met het ontsteken van de fakkel is donderdag in het oude Olympia een estafette begonnen van acht dagen die eindigt in Athene. Daar wordt de vlam overhandigd aan het organisatiecomité van de Winterspelen van Vancouver.

Het was voor het eerst sinds vier Winterspelen dat de zon een handje hielp bij het ontsteken van de vlam. Bewolking maakte dat telkens onmogelijk waardoor steeds een reservevlam moest worden gebruikt.

De tocht door Griekenland doet onder meer alle lokale ski-oorden aan. Op 30 oktober wordt de estafette voortgezet in Canada waar tot de dag van het begin van de Spelen, 12 februari, met de vlam 45.000 kilometer wordt afgelegd.

"Tot 12 februari zal de vlam meer dan 1030 gemeenschappen hebben bezocht, 119 inheemse zegeningen hebben ondergaan, drie oceanen hebben aangeraakt en zijn gedragen door een variatie aan Canadezen die alle leeftijden, culturen, religies en taalgebieden vertegenwoordigen'', vertelde John Furlong, baas van het organisatiecomité van Vancouver.

De estafette is minder beladen dan die voorafging aan de Spelen van Peking van vorig jaar. Destijds werd de vlam regelmatig belaagd door strijders voor de mensenrechten in China. Naar aanleiding van die protesten besloot het internationaal olympisch comité IOC af te zien van een internationale rondgang.

De eerste loper was donderdag skiër Vassilis Dimitriadis, die even stilhield op de plaats waar het hart van de stichter van de moderne Spelen, Pierre de Coubertin, begraven ligt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.