Home

Achtergrond 311 x bekeken 1 reactie

Nultolerantie onhoudbaar

De getallen zijn indrukwekkend.

Het LEI heeft becijferd dat de huidige importstop van soja uit de Verenigde Staten de Nederlandse mengvoerindustrie 34 tot 86 miljoen euro kan kosten, de veehouderij 13 tot 19 miljoen en de totale voedingssector tussen de 91 en 208 miljoen euro.

De enorme marges in die berekeningen van het LEI, op verzoek van betrokken partijen als het Productschap MVO (Margarine, Vetten en Oliën) en veevoederkoepel Nevedi, geven al aan dat de vraag is of de soep zo heet wordt gegeten. Het zijn maximale effecten van een maatregel, mócht die doorlopen tot maart volgend jaar. In dit soort rekenmodellen is weinig ruimte voor nuances. Duidelijk is wel dat de prijs van veevoer stijgt door de importstop, de mate waarin is niet exact vast te stellen omdat de prijs van alternatieven varieert.

Zo belangrijk zijn de getallen echter ook weer niet, omdat in alle nuchterheid zo ook wel vast te stellen is dat de zogeheten nultolerantie in de EU onhoudbaar is. De soja mag Europa niet in omdat er miniscule spoortjes van transgene mais in kan zitten – ook al zijn die maissoorten paradoxaal genoeg door EU-voedselagentschap Efsa wél veilig verklaard. Dit EU-beleid is gespeend van realiteitszin. Snelle actie is derhalve vereist om het leed niet nog groter te maken.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  De zin in het artikel "Snelle actie is derhalve vereist om het leed niet nog groter te maken. " is zo verschrikkelijk verkeerd.
  De rest van het artikel geeft aan dat de artikel schrijver een zenuwachtig persoon is met een erg korte termijn wereld. Ik zal je maar gewoon vertellen wat er gebeuren moet. De Europese markt moet gesloten blijven voor gentech voer. De boeren en handelaars moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun voer en haar productie gebieden, een keten noemen we dat, en niet klagen en huilen als kleuters. Het is zo simpel. Je kon zoveel leren in het algemeen van de lage melkprijs. Zag je de onkunde van Europa? Zag je de onkunde van de politiek? Zag je dat de multinationals hun echte gezicht lieten zien, van uitbuiting van boeren? Heb je gezien de totale onkunde van het luie LTO? Het enige woord was wereld markt en wishfull thinking zonder Inhoud. Het gevolg van deze richting is dat de boer en haar familie slaaf is, lage prijzen krijgt, het net genoeg principe toegepast gaat worden door de handel en multinationals, alles is stuurbaar en monitor-baar, dus vrije markt is altijd alleen maar een leugen woord geweest, gemaakt door facistische groepen en denkwijzen. Het bestaat gewoon NIET.
  Dus hoe wel in Europa?
  Europa gaat verantwoordelijkheid nemen voor zijn voedsel voorziening, elk zichzelf respectvolle land of continent, zou dat altijd doen. De huidige Landbouw subsidie systeem gaat weg en gaat veranderd worden in een beheersbaar systeem van vraag en aanbod. De consumenten blijven huidige prijzen betalen, maar de boeren krijgen voor het eerst in hun leven een prijs voor hun product waar ze recht ophebben. Er zit namelijk marge genoeg in de keten, alleen op de verkeerde plek.
  Ook Europa gaat verder in het implementeren van hogere welzijn eisen voor dieren en voedsel, zodat de hele keten transparant is, maar wel het systeem van productie veranderd kan worden op een flexibeler manier, met de juiste investeringen die beheersbaar en verantwoord zijn. Innovatie moet doorgang vinden etc etc etc. Alles wordt kapot gemaakt door de wereldmarkt wat de laagste prijs laat leveren, geen ruimte is voor innovatie of welzijn van dieren.
  Europa houd de markt dicht voor chloor-kippen, Amerikaans vlees dat stijf staat van de hormonen, etc etc, en houdt de markt dicht voor import vlees dat gentech voer gekregen heeft. Europa neemt een vooraanstaande rol dat welvaart is voor de voedselproducent en innovatief voor de toekomst en streeft naar meer welzijn van dieren en een hogere voedselkwaliteit. Ander continenten moeten zich maar aanpassen aan Europa, ipv dat Europa zich aanpast aan de wereld markt. Respect your own continent, your own people, your land and culture.
  Ondersteun en ontwikkel Afrika als een zelfstandig continent, leg een goede infrastructuur daar aan en ontwikkel het. Nu is het nog steeds, sinds de koloniale tijd, een gegeven dat de grondstoffen geplunderd worden daar, en het geld niet geinvesteerd wordt in het land zelf, maar verdwijnt naar Britse en Hollandse facistische bankrekeningen. Zij zetten er bewust onstabiele regeringen neer, of ondermijden waar nodig een stabiele regering.
  Dit artikel met haar cijfertjes is hondsbrutaal en zegt veel over de gevoelloze denkwijzen en inzicht.
  Een toekomst voor de planeet, een toekomst voor je eigen kinderen is dat niet de maximale 208 miljoen euro waard????? Wie vindt dat het niet dat waard is, is toch wel ver heen en neemt gewoon niet enige vorm van verantwoordelijkheid.
  Op langere termijn is het een schijntje en het verdient zich zelf terug in vele ander dingen, als een voedselproducent die trots levert, de hoogste welzijns normen hanteert, hogere en transparante voedselketen nastreeft, en in ketens denkt en werkt. Ook trots is dat aansluiting is gevonden met burgers en consumenten en dat dat het allerbeste is tegen bescherming van facistische multinationals en luie politiek leiders.

Of registreer je om te kunnen reageren.