Home

Achtergrond 160 x bekeken

Nuka-import lijkt in te zakken

De nukamarkt spot op dit moment met alle economische wetten. Immers, de prijzen in de vleesveesector stijgen niet meer en de nuka-import is in de periode juli-september flink aangegroeid. Dat zou dus een prijsdaling moeten betekenen. Echter, een gemiddeld zwartbont stierkalf van 48 kg noteert gewoon €6 hoger: €114.

Een oorzaak zou de opmars van de jonge rosés kunnen zijn. Die worden sneller afgemest dan oudere rosés en daardoor is de vraag naar kalveren groter dan voorheen. Echter, de jonge rosémarkt bestaat nog niet zo lang en dus lijkt de invloed op de nukaprijs redelijk klein. Daarbij komt dat vooral blank kalfsvlees een stempel op de nukaprijs drukt.

De nukaprijzen stijgen hoogstwaarschijnlijk door een kleinere kalverimport in oktober. Dienst Regelingen kon bij het ter perse gaan van deze Boerderij nog geen importcijfers overleggen. Maar het ligt voor de hand dat een aantal landen deze maand op de rem getrapt heeft.

Dit zou overigens wel opvallend zijn, want de nuka-import trok de afgelopen periode juist weer aan. In de maanden juli, augustus en
september werden 220.186 kalveren geïmporteerd. Dat is een fors aantal, zeker in vergelijking met de rest van het (relatief rustige) jaar. Alleen in maart werden meer kalveren geïmporteerd.

Als de import terugvalt en de vleesveesector stabiel blijft, gaat het roer voor de nuka’s om. De kalveren worden dan niet langer goedkoper, maar duurder.

prognose:

waarschijnlijk duurder

Of registreer je om te kunnen reageren.