Home

Achtergrond 109 x bekeken

Noord-Korea stemt toe met overleg zuiderbuur

Noord-Korea heeft vandaag de Zuid-Koreaanse uitnodiging aangenomen tot het voeren van overleg, een dag nadat het stalinistische regime vijf testraketten lanceerde.

De beide landen zullen deze week praten over het voorkomen van overstromingen en over humanitaire onderwerpen als familieherenigingen.

Dat maakte de Zuid-Koreaanse minister van Hereniging bekend. Gisteren voerde Noord-Korea voor het eerst in drie maanden weer een raketlancering uit, richting de Japanse Zee. Er zijn indicaties dat het bewind dinsdag opnieuw enkele korte-afstandsraketten lanceert, ditmaal aan de westkust.

Noord-Korea verklaarde zich pasgeleden bereid om weer mee te doen aan zeslandenoverleg over de nucleaire ambities van het land. Het geïsoleerde land stapte een half jaar geleden uit het overleg, nadat de Verenigde Naties een resolutie hadden aangenomen waarin een Noord-Koreaanse raketlancering werd veroordeeld. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de lanceringen van maandag in strijd met VN-resoluties. Seoul riep Pyongyang daarom op ermee te stoppen.

Zuid-Korea wil deze week onder meer overleggen over het voorkomen van overstromingen. Begin september doodde een vloedgolf zes Zuid-Koreanen toen Noord-Korea een stuwdam in een grensrivier onaangekondigd openzette. Noord-Korea zette de dam open, omdat het waterpeil in het stuwmeer door overvloedige regenval was gestegen. Sinds de eerste dam werd gebouwd, heeft Pyongyang die verscheidene keren opengezet zonder Seoul te waarschuwen. Daarbij is vaker landbouwgrond beschadigd, maar niet eerder vielen er doden. Noord-Korea beloofde het zuiden voortaan te waarschuwen wanneer de dammen worden opengezet.

Zuid-Korea overweegt verder voedselhulp aan Noord-Korea te hervatten. Die werd opgeschort toen de banden tussen beide landen verslechterden na het aantreden van de conservatieve Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak in februari vorig jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.