Home

Achtergrond 249 x bekeken 3 reacties

Nog 4.400 varkensbedrijven in 2015

In 2015 zal Nederland nog ongeveer 4.400 bedrijven met varkens tellen.

Dat is minder dan de helft van het aantal bedrijven met varkens in 2005. Dat zegt de Rabobank in het rapport ’De toekomst van de Nederlandse varkenshouderij’.

De bank presenteert het rapport morgen op de landbouwbeurs Den Bosch. De totale varkensstapel zal stabiel blijven op ongeveer 12 miljoen dieren verwacht de bank. De al langer bestaande trend van halvering van het aantal bedrijven in tien jaar wordt niet doorbroken.
De bank verwacht dat vooral het aantal bedrijven met vleesvarkens zal dalen. Het aandeel gesloten bedrijven blijft groeien en ook de biggenexport zal zeker niet kleiner worden.

Vooral in de vleesvarkenshouderij verwacht de Rabobank een sterke toename van de specialisatie. In 2008 was nog een kwart van de vleesvarkens gehuisvest op bedrijven met minder dan 1.000 vleesvarkens. Slechts 239 van de ruim 5.000 vleesvarkensbedrijven telde meer dan 3.000 dieren.

De bank denkt dat deze versnipperde structuur ook een oorzaak is van de achterblijvende verbetering van technische resultaten in de vleesvarkenshouderij.

De afschaffing van de melkquotering zal ervoor zorgen dat melkveebedrijven met een kleine tak vleesvarkens ervoor kiezen de varkens af te stoten en alleen met melkvee doorgaan.

Ook de milieu- en welzijnseisen die per 2013 van kracht worden zullen verdergaande schaalvergroting en specialisatie aanjagen, aldus de Rabobank. Die schaalvergroting zal ook zeker in de zeugenhouderij verder doorzetten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  x

  Bekend verhaal, alleen wel twee tegenstrijdigheden.
  Groei van aantal gesloten bedrijven en verdere specialisatie ???? in 1 verhaal

 • no-profile-image

  varkensboer

  En de varkensboeren zijn weer zo gek. Allemaal weer tot de nek toe investeren en harder werken om vervolgens weer minder te verdienen per eenheid. Een grote groep varkenshouders ziet niet in dat het schaalvergroting verhaal steeds verteld wordt door de stropdassen die van onze sector leven ( banken, toeleveranciers, adviesburo's en niet te vergeten belangenbehartigers.) Die laatste behartigen maar 1 belang heb ik de indruk, hun eigen ! De marge voor de stropdassen daalt als er boeren verdwijnen, dus de rest groter en het draait weer door. Dat de varkensboer het gelag betaald... och kleinigheidje hou je altijd. Collega's : laat je niet gek maken door deze parasieten van de sector, maar investeer als je er iets aan kunt verdienen. Elk bedrijf moet deze rekensom voor zichzelf maken. Daarvoor hoef je niet te kijken naar je buurman die weer een grote stal bouwt. Als dat zijn keus is, prima maar laat je daardoor niet gek maken. Iedereen is er voor zichzelf aan.Succes.

 • no-profile-image

  filosoof

  Conclusie de rabobank stemt al in met de schaalvergroting, althans ze verzetten zich niet en wie zwijgt stemt toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.