Home

Achtergrond 181 x bekeken

Nobelprijs voor de Vrede voor Barack Obama

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Amerikaanse president Barack Obama.

Dat heeft het Nobelcomité in de Noorse hoofdstad Oslo vandaag bekendgemaakt. Obama krijgt de onderscheiding voor zijn "buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken''.

Het comité, met de Noor Thorbjörn Jagland aan het hoofd, hechtte vooral belang aan Obama's visie en werk voor een wereld zonder nucleaire wapens. Jagland verklaarde dat Obama ,,een nieuw klimaat heeft geschapen in de internationale politiek, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan dialoog en onderhandelingen in zelfs de moeilijkste internationale conflicten''. En: "Slechts zeer zelden heeft een persoon in dezelfde mate als Obama de aandacht van de wereld getrokken en haar bevolking hoop op een betere toekomst gegeven.''

Obama won de prestigieuze prijs minder dan een jaar na zijn verkiezing tot staatshoofd, in november vorig jaar. In januari trad de Democraat aan.

Aan de Nobelprijs voor de Vrede is een geldbedrag van circa 1 miljoen euro verbonden. Vorig jaar beloonde het panel de Finse ex-president Martti Ahtisaari (72) voor diens succesvolle bemiddelingspogingen bij conflicten, crises en oorlogen. Op de lijst met kanshebbers voor dit jaar stonden 205 kandidaten.

Sinds Obama's aantreden strijdt de president voor ontwapening en probeert hij de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten weer op gang te krijgen. Hoewel Obama een ambitieuze internationale agenda heeft, moet er nog een doorbraak worden bereikt in het Midden-Oosten of bij het omstreden atoomprogramma van Iran. Ook staat hij nog voor moeilijke keuzes in Afghanistan.

Vorige maand zat Obama een historische vergadering van de VN-Veiligheidsraad voor. Toen werd unaniem een door de VS opgestelde ontwerpresolutie aangenomen die atoomlanden opriep hun nucleaire wapenarsenaal te schrappen.

Obama is de derde hooggeplaatste Democraat die de prijs krijgt. Eerder mochten Al Gore (2007) samen met de VN-klimaatorganisatie IPCC en Jimmy Carter (2002) de prijs mee naar huis nemen.

Het Nobelcomité overhandigt Obama de onderscheiding in Oslo op 10 december.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.