Home

Achtergrond 160 x bekeken

Nobelprijs Scheikunde naar drie wetenschappers

De Nobelprijs voor Scheikunde is woensdag in Stockholm toegekend aan drie wetenschappers.

De Amerikanen Venkatraman Ramakrishnan en Thomas Steitz en de Israëlische Ada Yonath krijgen de onderscheiding voor hun studies van de structuur en de functie van het ribosoom. Zij mogen een geldbedrag van bijna 1 miljoen euro verdelen.

ribosomen worden ook wel de ’eiwitfabriekjes van de cel’ genoemd. Zij zorgen voor de correcte koppeling van bouwstenen (aminozuren) voor eiwitten en vormen zo eiwitketens. Eiwitten zijn de belangrijkste moleculaire machines van de cel.

De wetenschappers hebben de structuur en werking van het ribosoom opgehelderd, maar toch staat het ’eitwitfabriekje’ nog bekend als een raadsel.

Het is de zestiende keer dat de Nobelprijs voor Scheikunde is toegekend aan een drietal. Ada Yonath is de 36e vrouw die de prijs krijgt. Marie Curie was in 1911 de eerste vrouw die de Nobelprijs voor Scheikunde ontving. Haar dochter Irène Joliot was de tweede. Zij won de onderscheiding in 1935 samen met haar man Frédéric Joliot, die tot nu toe met zijn 35 jaar ook de jongste scheikundeprijswinnaar is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.