Home

Achtergrond 168 x bekeken

Nieuwe campagne voor orgaandonatie

Vanaf maandag moeten Nederlanders massaal 'ja' antwoorden op de vraag of ze een orgaan voor donatie willen afstaan.

Dat is tenminste de inzet van een campagne die het ministerie van Volksgezondheid samen met een aantal gezondheidsorganisaties begint om orgaandonoren te werven.

Dat hebben de campagnevoerders vrijdag laten weten. Het gaat erom dat Nederlanders hun keuze voor of tegen doneren laten vastleggen. Zeven miljoen mensen hebben dit nog niet gedaan. Al jaren is er een groot tekort aan donororganen. Volgens cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting wachtten begin september bijna 1300 mensen op een orgaan. De meesten hebben dringend een nier nodig.

Directeur Paul Beerkens van de Nierstichting verricht samen met minister Ab Klink (Volksgezondheid) maandag de aftrap van de campagne. De Nierstichting wil dat iedereen die geen nee heeft gezegd, donor is. Maar de minister houdt vast aan het huidige systeem waarbij toestemming van de donor nodig is. Wel wil hij de nabestaanden een grotere rol geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.