Home

Achtergrond 150 x bekeken

Nederlander geïnteresseerd in wetenschap

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking (61 procent) is geïnteresseerd in wetenschap.

Ze zien wetenschap als voorwaarde voor een langer en gezonder leven, meer welvaart en welzijn en als oplossing voor problemen die in de samenleving spelen. Dat zijn enkele uitkomsten van een peiling onder ruim duizend mensen in opdracht van het Innovatieplatform. Dat maakte de resultaten woensdag bekend.

Uit de peiling blijkt dat de meeste Nederlanders geen idee hebben waar de wetenschap goed in is. Driekwart geeft aan meer te willen zien waar Nederlandse wetenschappers mee bezig zijn.

Het Innovatieplatform, een denktank onder aanvoering van minister-president Jan Peter Balkenende, is onder de noemer Vrienden van Wetenschap een maatschappelijke dialoog begonnen over de toekomst van de wetenschap in Nederland. Trekkers zijn de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Robbert Dijkgraaf en René Smit, voorzitter van het college van bestuur van de Vrije Universiteit. Nederlanders kunnen meediscussiëren op de speciale website vriendenvanwetenschap.nl.

Niet meer geld naar de wetenschap, was de eerste reactie van ondervraagden. Maar na het lezen van concrete voorbeelden van opbrengsten van wetenschappelijk onderzoek gaf 55 procent aan wel meer te willen investeren. Op dit punt is ook onderscheid gemaakt naar politieke voorkeur. D66-kiezers zijn de grootste voorstander van grotere geldstromen naar wetenschappelijk onderzoek. 77 procent voelt daarvoor. Aanhangers van de Partij voor de Dieren zijn niet te porren voor grotere investeringen. Slechts 19 procent van deze kiezers is daar voorstander van.

Voorts blijkt uit de enquête dat je wetenschap beter over het voetlicht brengt met duidelijke taal en concrete zaken. Vooral bèta-onderwepen zijn populair bij het publiek. Ze lezen er over in kranten en tijdschriften, kijken naar tv-programma's en surfen op het internet op zoek naar wetenschapsnieuws.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.