Home

Achtergrond 314 x bekeken 1 reactie

Nederland viert 79e dierendag

Voor de 79e keer viert Nederland zondag dierendag. Op een dierenbeschermingscongres in 1929 in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot dierendag. Nederland stelde de diervriendelijke dag een jaar later in.

De datum is bewust gekozen. Franciscus van Assisi, de grondlegger van de kloosterorde der Franciscanen, stierf op 4 oktober 1226 op 44-jarige leeftijd. Franciscus stond bekend als grote dierenvriend. Zijn preek tot de vogels sprak door de eeuwen heen tot de verbeelding en gaf anderhalve eeuw geleden inspiratie voor de oprichting van dierenbeschermingsverenigingen in Europa. In 1228 werd hij heilig verklaard.

De Dierenbescherming vindt dierendag inmiddels te commercieel geworden en is vorig jaar gestopt met het vieren van deze dag. Ter vervanging staat de vereniging een dag later stil bij de 'vergeten dieren'. De Dierenbescherming vindt dat het belangrijker is om iets te doen voor de miljoenen dieren die worden verwaarloosd, of vastzitten voor hun vlees of vacht. Iets doen voor deze beesten heeft meer zin dan een nieuw speeltje aan je hond, of een lekker hapje aan je kat te geven. Wel reikt de Dierenbescherming zondagavond lintjes uit aan dierenbeschermers tijdens het vergeten-dierengala in Amsterdam.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Herman Schober

    Onzin! Franciscus had helemaal niets met dieren. Hij vond dat hij Gods woord moest brengen tot in de duisterste uithoeken van de wereld en daarom praatte hij zélfs tot de lagere(!) dieren. Van het christendom hadden en hebben de dieren weinig positiefs te verwachten. kijk maar eens naar de opstelling van het CDA wat betreft dierenwelzijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.