Home

Achtergrond 327 x bekeken

Nederland te soepel bij opdracht tot uitvoeren MER

Het Europese Hof van Justitie (HvJ) heeft Nederland op de vingers getikt voor het niet goed naleven van de regels rondom uitvoering van de Milieu Effect Rapportage (MER).

Volgens het Hof worden er in Nederland te weinig rapportages opgemaakt, doordat er te weinig en te soepele regels worden gehanteerd voor bedrijven. MER’s worden opgemaakt om de effecten van een nieuw op te richten bedrijf, of een uitbreiding, op de omgeving te toetsen. De uitkomst van een MER is van groot belang bij de vergunningverlening.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van VROM (milieu) wordt de uitspraak bestudeerd. "Wij bekijken hoe we zo snel mogelijk aan de eisen van de Europese Commissie kunnen voldoen, zonder dat we aan ons eigen beleid voorbij gaan. Wij voeren een beleid dat gericht is op duidelijkheid, met zo min mogelijke administratieve last. En dat willen we zo houden."

De uitspraak van het Hof is er een zonder bindende conclusie. Dat betekent dat Nederland geen voorwaarden waar het aan moet voldoen of een strafmaat voor het niet naleven van de Europese regels krijgt opgelegd. Om verdere problemen te voorkomen, moet Nederland wel met een oplossing komen om zo snel mogelijk volgens de Europese regels te werken.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.