Home

Achtergrond 186 x bekeken

Nauwelijks risico bij incident met besmette partij lijnzaad

De verwerking van een partij lijnzaad, waarin een kleine hoeveelheid niet-toegelaten genetisch veranderd zaad voorkomt, heeft verwaarloosbare gevolgen voor de volksgezondheid.

Tot die conclusie komt het Bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit.

De VWA werd op 11 september door de Duitse autoriteiten geïnformeerd over de vervuiling van lijnzaad. Het zaad werd gebruikt in bakkerijproducten. Het bleek dat de gecontroleerde partij in Duitsland minder dan een tiende procent van een niet toegelaten transgeen lijnzaad bevatte.

Omdat de partij via Nederland was ingevoerd en ook in Nederland een deel van de grondstof is verwerkt, heeft de VWA een onderzoek laten doen naar de eventuele risico’s.

Uit het onderzoek blijkt dat het risico voor de volksgezondheid en de diergezondheid verwaarloosbaar is. Dat heeft zowel te maken met de geringe mate van verontreiniging als het feit dat de ingebrachte genen niet of nauwelijks kunnen worden overgenomen door micro-organismen, die daardoor antibioticaresistentie ontwikkelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.