Home

Achtergrond 171 x bekeken

'NAVO-landen steunen nieuw plan raketschild'

Het aangepaste Amerikaanse plan voor een raketschild kan rekenen op steun van de NAVO-lidstaten.

Dat zei Robert Gates, minister van Defensie van de Verenigde Staten, vrijdag na afloop van een vergadering van het militaire bondgenootschap in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije.

Gates ziet onder meer een rol voor Rusland bij het bouwen van een afweersysteem tegen raketten. Rusland reageerde woedend op het oorspronkelijke plan, dat werd bedacht toen George W. Bush president van de VS was. De Amerikaanse regering wilde destijds een radarsysteem en een luchtafweerinstallatie plaatsen in Tsjechië en Polen, landen die nog niet zo heel lang geleden in de invloedssfeer van Rusland verkeerden.

Het omstreden plan werd geschrapt nadat de Democraat Barack Obama was gekozen als nieuwe president van de VS. In het nieuwe plan worden bestaande radarsystemen en luchtafweergeschut van een aantal landen aan elkaar gekoppeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.