Home

Achtergrond 237 x bekeken

Minder kaas, veel meer poeders

In Nederland is in de eerste acht maanden van 2009 ruim 7,487 miljard kg melk afgeleverd aan fabrieken. Dat is 2,2 % meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van Productschap Zuivel.

In de periode januari-augustus 2009 daalde de kaasproductie met 2,3 %. Ook de productie van gecondenseerde melk nam af: min 7,8 %. Daartegenover staat dat er dit jaar aanzienlijk meer mager melkpoeder (plus 27,9 %) en niet-mager melkpoeder (plus 18,1 %) werd geproduceerd. De boterproductie steeg bescheidener, met 1,3 %.

Er ging in de eerste acht maanden van dit jaar minder melk in de kaasbak. En ook de afzet liep in die periode met 0,9 % terug. Maar de afzet van karnemelk en consumptiemelk liep met respectievelijk 6,9 % en 1,1 % nog verder terug. Dit werd gecompenseerd door yoghurt, kwark en andere zuiveldranken.

De Nederlandse export van kaas lag in de periode januari-augustus van dit jaar 1 % lager dan in 2008. Maar de waarde ervan daalde met maar liefst 14 %. De export van boter (plus 1 %), mager melkpoeder (26 %), niet-mager melkpoeder (13 %) en gecondenseerde melk (3 %) steeg daarentegen dit jaar.

Maar de exportwaardes namen net als bij kaas ook hier sterk af. Niet-mager melkpoeder spande de kroon (min 28 %). Maar de exportwaarde van boter (min 25 %) deed daar weinig voor onder.

prognose:

minder melk in de kaasbak

Of registreer je om te kunnen reageren.