Home

Achtergrond 142 x bekeken

Meer duidelijkheid voor vrijwillige zorg

De verdeling van verantwoordelijkheid tussen een professionele zorgverlener en een vrijwilliger moet helderder worden.

Nu is nog niet altijd duidelijk wat een vrijwilliger kan doen en wanneer er een arts of verpleegkundige aan te pas moet komen. Door betere samenwerking tussen zorgverleners kunnen patiënten langer op eigen benen staan.

Dat staat in een brief die staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft geschreven. Als een vrijwilliger niet goed weet hoever hij kan gaan in zijn zorg, kan dat ten koste gaan van zijn inzetbaarheid. Ook kunnen de verwachtingen van mantelzorg, die vrienden en familie verlenen, te hooggespannen worden als de verantwoordelijkheden niet duidelijk zijn.

Professionele zorgverleners kunnen ook meer rekening gaan houden met de ervaring die mantelzorgers hebben opgedaan omdat zij hun familieleden goed kennen. Mantelzorgers zijn voor langere tijd bezig met het verzorgen van mensen uit hun directe omgeving. Dit kan zo zwaar worden dat de mantelzorger er een tijdje tussenuit moet. Dat er dan een beroep kan worden gedaan op vervangende zorg (zogeheten respijtzorg), weten veel mensen niet. Daarom moet dit nog veel bekender worden, vindt Bussemaker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.