Home

Achtergrond 170 x bekeken

Meer doodstraffen voor betogers Urumqi

Een rechtbank in China heeft opnieuw zes mensen die in juli deelnamen aan rellen in Urumqi, de hoofdstad van de westelijke provincie Xinjiang, veroordeeld tot de doodstraf.

Drie anderen kregen levenslang. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De identiteit van de veroordeelden is niet bekendgemaakt.

Maandag werden ook al zes mensen ter dood veroordeeld voor hun aandeel in de rellen van 5 juli, die volgens de overheid aan bijna tweehonderd mensen het leven kostten. Een van hen was schuldig aan het doodslaan en doodsteken van vijf 'onschuldigen'. Een ander was schuldig verklaard aan moord omdat vijf mensen omkwamen in de brand die hij had gesticht in een winkel.

Oeigoeren, de oorspronkelijke inwoners van Xinjiang, raakten in Urumqi slaags met Han-Chinezen, die in steeds grotere aantallen naar de westelijke provincie verhuizen. Volgens de islamitische Oeigoeren worden ze onderdrukt door de Han-Chinezen.
Volgens eerdere berichten hebben de autoriteiten in totaal ongeveer zevenhonderd mensen opgepakt. De situatie in Urumqi is sinds de rellen gespannen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.