Home

Achtergrond 343 x bekeken 4 reacties

Lakse overheid, gedesillusioneerde chaos

Vadertje Staat helpt hier in Afghanistan niemand, alleen zichzelf. Dat blijkt uit het levensgevaarlijke verkeer, de chaos en de democratische farce na acht jaar westerse inmenging.

Ik moest gisteren met de auto van Kabul naar het Noorden. Dan ga je door de Salang, een tunnel op 3.000 meter hoogte van bijna 3.500 meter lang. Ik heb last van claustrofobie en ik krijg het in die tunnel altijd Spaans benauwd. Deze keer stond het verkeer ook nog eens vast, in een druipende tunnel zonder verlichting, met kapotte ventilatoren en met ronkende toeterende vrachtwagens erin.

Tankwagen met pech in middeleeuwse tunnel

Een benzinetankwagen had pech in de Salang-tunnel. Dan moet iedereen daar langs zien te komen, in het donker, door de plassen en de modder. Je moet er niet aan denken dat zo’n jingle-vrachtwagen, topzwaar, omkiepert op zo’n enkelwandige tank met brandstof voor de Navo-troepen. Dan hebben we er in dit land weer een ramp bij. Maar niemand in dit land die aan zulke dingen denkt. Zo’n tunnel blijft ook gewoon open.

Overheid denkt overal aan in Nederland

Ik moest in die benarde situatie in de Salang opeens aan die tunnel bij Roermond denken, die niet open mag omdat het driedubbele veiligheidssysteem niet geheel volgens planning werkt. Toen ik er afgelopen september tijdens mijn verlof doorkwam, héél langzaam en met maar één rijstrook beschikbaar, moest ik glimlachen: overal waarschuwingsbordjes, pijlen, sensors in het asfalt, camera’s en nóg is het niet veilig genoeg. Eigenlijk is het niet eens een tunnel, maar meer een betonbak.
Ik realiseerde me toen hoe goed jullie, mensen in Nederland, worden beschermd door Vadertje Staat, tegen kwade invloeden van buiten en eigen slechte gewoontes. Die voorstellen voor heffingen op ongezond eten: geweldig toch! Zelfs de huisdieren, ‘wilde’ dieren en dromedarissen overzee kunnen rekenen op de aandacht van ons staatsbestel.
Andere Vadertjes Staat zouden zich druk moeten maken over het feit dat hun onderdanen te weinig te eten hebben en doen dat niet, maar Nederland heeft een discussie over de zegeningen van een vet-tax.

Terugtredende overheid? Chaos!

Nee, dan Vadertje Staat hier. Sommige Nederlandse politici die dat voorstaan, kunnen hier komen bekijken wat een zich weinig met de burgers bemoeiende overheid voor elkaar krijgt: een gedesillusioneerde chaos. Die Salang-tunnel gaat door een berg, figuurlijk is bijna het het topje van een berg met ijs van wat hier allemaal niet klopt. Wat vindt men er nu in Nederland van dat een zittende president het hier bijna klaarspeelde in de eerste ronde van de verkiezingen herkozen te worden met een derde dubieuze stemmen? En veel van de twee derde wél geldige stemmen is met geld of gunsten gekocht. En hoe zou het in Nederland vallen dat de hoogste man in het land hier een paar broers heeft die steeds in opspraak zijn?

Verkiezingen Afghanistan zijn farce

Moeten we toch maar eens gaan nadenken of Afghanistan wel echt een democratische meerpartijen-natiestaat wilde en/of moet worden? Na de gebeurtenissen van vandaag (een aanval op VN-pension en raketten op het Serena Hotel) worden die tweederondeverkiezingen hier een nog grotere democratische farce dan de eerste ronde. Het is een trieste dag geweest voor Afghanistan en de internationale gemeenschap. Als alle Afghaanse doden internationaal dan geen gewicht meer in de schaal leggen, en alle dode soldaten uit Nederland en andere landen al naar de achterpagina zijn verhuisd, dan vestigen de dode internationale VN-werkers toch weer even de aandacht op dit land. Wat hier in Afghanistan gebeurt, is het bankroet van een al acht jaar durende farce.

Nieuw ‘tentvergadering’ nodig

Wat er dan moet gebeuren? Misschien toch maar weer die grote tent voor de dag halen, heel veel thermoskannen thee en matten met kussens erop en een ‘grote vergadering’ (Loya Jirga) beleggen hier in Afghanistan? Deze keer zonder buitenlandse adviseurs, die veel te veel willen influisteren?

Obama moet goedwillende Taliban-leden kans geven

Obama is nog steeds niet de fout ingegaan om nog meer troepen te sturen naar een land waar de voornaamste reden voor het vechten nu juist die aanwezigheid van buitenlandse troepen is. De Taliban heeft nooit West-Europa of Amerika bedreigd en met de meesten valt te praten: kijk maar eens hoe de Italianen een regeling troffen om niet beschoten te worden. Misschien toch maar de Afghaanse Taliban hun deel van de koek geven? Nee, ik ben het niet met hun ideeën eens, maar die schiet je ook niet uit hun hoofd. Het is natuurlijk raar om met één helft van die boeven bijna kritiekloos te gaan samenwerken en het andere deel te gaan beschieten? Na acht jaar vechten is het nu toch echt tijd voor een kopje thee. En omdat voor alle Afghanen de Engelsen al 150 jaar de bron van alle kwaad zijn deze keer geen Pickwick!

Foto's: Anton van Engelen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Anton.Dat is weer eens een nuchtere blog van je.En recht door zee.
  Hoop je bent steeds buiten het gevaar van de schiet grage daar.Je bent gekleed als een moslim. anders als je de tunnel in ging een flinke scheut wodka drinken.Thee zal zoveel niet helpen tegen je probleem
  Ga je goed kerel

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Een nuchtere blog, Bert? Ik proef hier juist enige emotie. En terecht! Een fatsoenlijke overheid is iets om te koesteren. Maar om het omkopen van de Taliban om niet beschoten te worden door de Italianen nu als voorbeeld te stellen dat er met de Talibs te praten valt nu als voorbeeld te stellen dat er mee te praten valt past mij niet zo erg. Maar ja, ik ben Nederlander en geen Italiaan, die passen misschien beter bij de Afghaanse mentaliteit. Europa een???
  Maar inderdaad, als de westerse wereld nu niet meer doet dan partijen bij elkaar te brengen, dit faciliteren, en dan zelf tot een oplossing laten komen, is misschien wel de beste oplossing.
  Zie maar weer veilig in Kabul, en daar weer weg te komen, Anton. Groet, Willem.

 • no-profile-image

  Anton

  Beste Bert en Willem,
  Willem, je hebt gelijk: ik probeer mijn emoties te controleren, want het is een trieste puinhoop, waar mensen die er niets aan kunnen doen het meeste onder lijden (al die jongens en meisjes die aan beide kanten moeten vechten en alle mensen die "collateral damage" genoemd worden als ze omkomen bij bombardementen of bom aanslagen). Er wordt weleens gekscherend gezegd "Een Afghaan is te huur, maar nooit te koop". De opmerking over de Italianen draagt een cynische lading, maar het neemt niet weg dat er wel gepraat kan worden of.....is dat alleen over de huurprijs? En ook zo'n tent bijeenkomst is twijfelachtig als de ECHTE partijen in dit conflict ook niet ergens om de tafel gaan zitten om hun pijpleidingen, uraniumverrijking, spoorlijnen naar ijsvrije zeeën (ja, dat speelt nu ook al 150 jaar! Maar....het begin komt er: van Uzbekistan naar Mazaar) en transport routes te bespreken en regelen. Zolang dat niet op een constructieve manier gebeurt ben ik bang dat Afghanistan het slagveld blijft, waar al die belangen worden uitgevochten. In Afrika is er een gezegde "Als 2 olifanten vechten lijdt het gras daaronder" als hun verklaring voor collateral damage. In Afghanistan lijken alle olifanten mee te doen in de stampede en is het gras al naar de Filistijnen. Misschien maar niet teveel over nadenken hoe het dan wel moet: slapeloze nachten kun je ervan krijgen!

 • no-profile-image

  José

  Weer terug in de kookpot?! Niet vergeten te springen als het water heet wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.