Home

Achtergrond 423 x bekeken 7 reacties

'LOG biedt kansen imago intensieve veehouderij'

Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) bieden kansen om het imago van de intensieve veehouderij te verbeteren.

Intensieve veehouders moeten die kans grijpen door hun bedrijf opener te maken. Dat vinden Mart Smolders, bedrijfleider bij praktijkcentrum Sterksel, en varkenshouder Teun Smits uit Wanroij in Brabant.

Beiden spraken op een bijeenkomst van de gemeenteraad in Sint-Anthonis, meldt de Gelderlander. De openbare bijeenkomst over de toekomst van de intensieve veehouderij werd in eerste instantie georganiseerd voor raadsleden, maar trok ook tientallen veehouders.
Smolders probeerde hen te overtuigen dat de sector transparanter moet worden. Nieuwvestiging in een LOG is een goede kans daarvoor.

Varkenshouders moeten nieuwe bedrijven een aantrekkelijk uiterlijk geven en zoveel mogelijk openstellen voor publiek. Ook Smits denkt dat het imago een belangrijke voorwaarde voor de toekomst is. "De acceptatie van de boer door de samenleving moet omhoog. Pas dan kunnen bedrijven groter groeien."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hebt helemaal gelijk Jophan. Op dat symposium zei een wethouder uit een Log-gemeente woordelijk: "De burgers uit de dorpen maken zich toch alleen maar druk om een uitlaatveldje of speelweide, die interesseert het niets wat er in het buitengebeid gebeurd!" Ik vind dat totalitair en het getuigt van een vreselijke minachting voor de burgerij en voor de kiezers die zo iemand op het pluche hebben gebracht. Want dat kunnen nooit alleen maar grote veehouders zijn geweest. Kiezersbedrog dus. En machtsmisbruik!

 • no-profile-image

  boertje

  OPEN DE VIV DAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  KUNNEN ZE DOOR WERKEN DE REGELING IS ER TOCH
  DE gene die daar de kar trok in provintie braband is weg wie pakt het op het geld ervoor is toch beschikbaar ????

 • no-profile-image

  spotvogel

  en voordat men mij erop gaat wijzen dat 'Janpetersnaam' onjuist gespeld is: de minister president slikt toch ook altijd de laatste helft van uitgesproken woorden in!

 • no-profile-image

  Jophan

  Logs kunnen misschien kansen bieden!
  Maar gebruik ze dan ook waar ze voor bedoeld zijn.
  Gewoon, geef de boeren die dicht bij 't dorp zitten, of op slot door de natuur de kans om er zich te vestigen.
  Dat moet regionaal gebeuren!
  Nu komen er de grote jongens vanuit verre regio's
  Nu wil men er altijd industriele varkens en kippenfabrieken neer zetten.
  Zo wil men het bij ons in Horst laten gebeuren en gebeurd 't ook in andere logs.
  Alleen de grote krijgen een kans.
  De boeren bij 't dorp moeten maar blijven zitten waar ze zitten,
  en 't dorp heeft gewoon pech, omdat zo'n boer nog niet eens gevraagd word, ofdat ie wellicht interesse heeft!
  De regionale politiek kan nog steeds niet begrijpen dat de mensen uit de dorpen protesteren tegen de fabrieken,
  die men naar het log willen halen. Welterusten heren van de lokale politiek, slaap zacht!

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Ik heb grote twijfels over de stelling dat de LOG s het imago van de sector kan verbeteren.Zoals de stand van zaken er nu voorstaat is er nog geen enkel signaal dat in die richting wijst integendeel er is een stevig verzet of men is het aan het organiseren.Beide heren in dit artikel sugereren dat een leuke aankleding in het landschap een goede stap in de goede richting is,ik vindt dit gezochte argumenten en gaan voorbij aan de reden van het maatschappelijke verzet.Ik vraag mij openlijk af er geen plafond gesteld moet worden aan de bedrijfsomvang omdat een beperkt aantal ondernemers die deze zeer grote bedrijven willen realiseren in de LOG s het imago van de sector in ieder geval geen goed doen.
  Mijn idee is dat de sector er een standpunt in gaat bepalen alvorens anderen het voor ons gaan regelen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik heb niet het gevoel dat LOG's erg in beweging zijn binnen het agrarische metier. Het symposium 'stallen in het landschap' op 24 juni in Den Bosch werd voornamelijk door architecten, vormgevers, aannemers, projectontwikkelaars en wethouders bezocht en daarnaast liepen er ook nog een paartje Spotvogels en "anderhalve koe en een paardenkop" uit de échte productiesector rond. Als boeren zo'n toekomstmodel al niet omarmen, hoe moet er dan in Janpersnaam een maatschappelijk draagvlak komen? Kijk maar eens wat ik daarover op 15 oktober op deze site gezet heb.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ook jij doorziet dat LOG-rookgordijn helemaal Willie, dat is wel helder. Ten tijde van de Vogelgriep 2003 werkte ik nog bij de WUR en zag daar op de etage recht onder mij de voorbereidingen voor het formeren van een Projectgroep Landbouwconcentratiegebieden waarvan ik meteen wist dat het weinig met 'landbouw' en alles met intensieve veehouderij te maken had. Ik heb daarover veel gezegd in mijn boek 'de Pestvogels van Veerman' en had liever ongelijk gekregen. Er wordt inderdaad voorbij gegaan aan de belangen van de gewone ondernemers en ruim baan gemaakt voor de 'grote jongens'. Om van het werkelijk zoeken naar een maatschappelijk draagvlak nog maar te zwijgen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.