Home

Achtergrond 185 x bekeken 1 reactie

LNV verbetert toezicht en verantwoording op diensten

Het ministerie van LNV heeft zijn toezicht op zogeheten 'rechtspersonen met een wettelijke taak' (rwt's) verbeterd.

Ook de verantwoording van het functioneren van deze organen is verbeterd. Dat stelt de Algemene Rekenkamer vast in een vandaag gepresenteerd rapport over toezicht en verantwoording bij rwt's. LNV heeft ten opzichte van een eerder rapport uit 2005 vijf van de zeven bezwaren opgeruimd.

De Rekenkamer blijft kritisch over de verantwoording: de minister geeft geen informatie over de ontvangsten uit tarieven en premies en over de vermogenspositie van rwt's. Ook vindt de Rekenkamer de informatie over de prestaties van de rwt's niet betrouwbaar.

Rwt's zijn diensten die wettelijke taken uitvoeren en hiërarchisch onder het ministerie vallen. Dit laatste in tegenstelling tot zelfstandige bestuursorganen (zbo's), die hiërarchisch niet ondergeschikt zijn aan een ministerie.

Voorbeelden van rwt's onder LNV zijn de groene onderwijsinstellingen; keuringsdiensten zoals COKZ (zuivel), BKD (bloembollen), NAK (tuinbouw) en CPE (eieren); Staatsbosbeheer en Rendac. Goed voorbeeld van een ZBO zijn de productschappen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    stan de boer

    Het is toch op z'n minst verwonderlijk te noemen dat aan de ene kant gesteld wordt dat de AR vindt dat toezicht en verantwoording verbeterd zijn terwijl aan de andere kant de AR aangeeft dat LNV geen informatie geeft over de ontvangsten uit tarieven en premies en over de vermogenspositie. En dat de informatie die LNV geeft over de prestaties van de rwt's onbetrouwbaar is..... Een onvolledige, onbetrouwbare verantwoording is een verbetering?????
    Lang leve de overheid!

Of registreer je om te kunnen reageren.