Home

Achtergrond 180 x bekeken

'LNV praat korting op EU-landbouwsteun naar beneden'

Het bedrag aan EU-landbouwsteun dat Nederland moet terugbetalen had veel hoger kunnen uitvallen.

Het ministerie van LNV heeft de Europese Commissie kunnen overtuigen van een lagere korting. Dat antwoordt minister Gerda Verburg op Kamervragen over de korting. Onlangs maakte de Commissie bekend dat Nederland 28,2 miljoen euro moet terugbetalen, omdat de subsidie niet volgens de regels is besteed.

Het grootste deel, 16,6 miljoen euro, heeft betrekking op gebreken in de perceelsregistratie; sloten en landschapselementen werden ten onrechte meegeteld. Bij forfaitaire correctie was het bedrag veel hoger geweest, aldus Verburg.

Voor onvoldoende controle door de douane op de export van producten die met exportrestituties worden afgezet bedraagt de korting 9,7 miljoen euro. Eerst wilde de Commissie Nederland voor 18 miljoen euro aanslaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.