Home

Achtergrond 235 x bekeken

Kroes geeft Bos weer uitstel rond ABN Amro

Het ministerie van Financiën heeft van EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) vrijdag uitstel gekregen voor de verkoop van ABN Amro-dochter HBU en enkele andere activiteiten. Minister Wouter Bos van Financiën krijgt tot maandag 19 oktober de tijd.

Kroes maakte bekend dat Financiën HBU, twee zakelijke kantoren, dertien advieskantoren en het bedrijf dat het debiteurenbeheer onder zich heeft van ABN Amro, wil afstoten aan een "grote internationale bank''. Omdat ze vindt dat er "zeer goede vooruitzichten zijn voor de aanstaande afstoting'' geeft ze nog even de tijd om deze af te ronden.

Over de verkoop van deze activiteiten was Financiën in gesprek met Deutsche Bank. Maar de Europese Commissie en Financiën noemen de naam van de geïnteresseerde bank niet. Kroes zegt verlenging toe te staan om "afronding van de onderhandelingen over de voornaamste voorwaarden van de verkoop mogelijk te maken''.

Minister Wouter Bos van Financiën is blij met de verlenging. "We zijn hard aan het werk en verwachten de zaak binnen afzienbare tijd af te ronden'', aldus Bos. Volgens het ministerie is het een buitengewoon complexe zaak, waarvan de afhandeling "uiterst zorgvuldig moet gebeuren''.

Vrijdag om middernacht liep een deadline af van Kroes. Bos wil ABN Amro en Fortis Bank Nederland samenvoegen. Maar dat mag alleen van Kroes als er onderdelen worden verkocht die actief zijn op de zakelijke bancaire markt in Nederland. Volgens de eurocommissaris krijgen de twee banken samen anders een te groot marktaandeel.

Financiën is al heel lang bezig met onderhandelingen om een koper te vinden die voor de juiste prijs onderdelen wil kopen. Kroes moest al verschillende keren uitstel verlenen aan Bos omdat hij er niet kon uitkomen met Deutsche Bank. De laatste keer dat dat gebeurde was twee weken geleden.

Naar verluidt zou Financiën ook naar nieuwe oplossingen hebben gezocht om aan de eis van Kroes tegemoet te komen, zoals de verkoop van enkele onderdelen van Fortis Bank Nederland. Daarin zou de Franse bank BNP Paribas geïnteresseerd zijn.

Kroes gaf eerder deze week aan zo snel mogelijk een knoop te willen doorhakken over de fusie tussen ABN Amro en Fortis. Als Bos niet met een bevredigend voorstel zou komen, zou Kroes hem niet wederom respijt geven, liet ze weten. Dat ze de deadline nu toch weer opschuift naar maandag 19 oktober houdt mogelijk in dat de transactie al vergevorderd is.

Tim op ten Noort, de voorzitter van de ondernemingsraad van Fortis, reageerde teleurgesteld op de beslissing van Kroes. "Heel triest dat het weer langer moet duren. Het is iedere keer weer twee weken erbij. Dit betekent dat er weer een periode komt dat collega's in het ongewisse blijven'', aldus Op ten Noort. Hij had liever gezien dat er een beslissing was genomen, zodat aan de onzekerheid een einde was gekomen.

Vakbond De Unie was juist blij met het uitstel. "Anders was de fusie tussen ABN Amro en Fortis verboden en dat zou voor beide bedrijven een zorgelijke situatie hebben opgeleverd'', zei bestuurder Joop Hofland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.