Home

Achtergrond 153 x bekeken

Kosten pensioen onbekend bij Nederlander

Bijna niemand die pensioen opbouwt, weet hoeveel hij daar zelf, samen met de werkgever, iedere maand aan kwijt is.

Van de Nederlanders zegt 83 procent geen idee te hebben van de inleg. Ruim twee derde van de Nederlanders heeft bovendien geen idee hoeveel van de maandelijkse inleg opgaat aan uitvoeringskosten, en dus niet in de pensioenspaarpot terechtkomt. Degenen die het wel denken te weten, zo'n 30 procent, schatten die kosten veel te hoog in. Ze denken bovendien dat een groot deel daarvan opgaat aan bonussen. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de Verenging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB).

Eerder, in 2006, onderzocht De Nederlandsche Bank de feitelijke uitvoeringskosten van pensioenen. Een collectief geregeld pensioen bleek in dat onderzoek 3,5% van de premie te kosten. Wie individueel een pensioenverzekering afsluit, is van zijn inleg gemiddeld 25,7% aan kosten kwijt. Een werknemer met een gemiddeld salaris is in een collectieve pensioenregeling gedurende zijn werkzame leven dan ook meer dan 15.000 euro goedkoper uit voor de opbouw van dezelfde pensioenspaarpot, aldus de VB.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.