Home

Achtergrond 173 x bekeken

Klink vindt Q-koorts erger dan Mexicaanse griep

Minister Klink van Volksgezondheid maakt zich langzamerhand meer zorgen over Q-koorts dan over de Mexicaanse griep.

"Ik schrik van de 2.100 meldingen van Q-koorts onder mensen", zei Klink vanmiddag in de Tweede Kamer over de bacterieziekte die vanuit melkgeiten- en melkschapenbedrijven onder mensen wordt verspreid. Er zijn 5 sterfgevallen bekend, in combinatie met andere ziekten.

Ook minister Verburg (LNV) en de Kamerfracties zijn zeer bezorgd over de Q-koorts, die zich sluipenderwijs over Nederland verspreidt. "Dit verspreidingspatroon is nergens in de wereld te zien", aldus Klink. "We moeten heel alert zijn."

Tankmelkonderzoek op geitenbedrijven moet binnen 6 weken aantonen in welke mate bedrijven zijn besmet. Volgens minister Verburg kan dat 120 nieuwe besmettingen aan tonen. Daarnaast loopt onderzoek naar verspreiding van de bacterie door de wind. Over de wijze van besmetting is nog heel veel onbekend.

Voor later dit najaar heeft Klink een voorlichtingscampagne voor het publiek aan gekondigd. Hij en Verburg vinden het niet proportioneel om nu namen en adressen van besmette bedrijven te publiceren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.