Home

Achtergrond 171 x bekeken

Klimaatonderhandelingen eindigen in spagaat

Twee weken onderhandelen over het klimaat in de Thaise hoofdstad Bangkok lijkt niet veel te hebben opgeleverd.

Waarnemers van milieuclubs vrezen zelfs dat de meer dan 190 deelnemende landen het niet eens gaan worden tijdens de definitieve klimaatconferentie in Kopenhagen, eind dit jaar. ,,We dreigen twaalf jaar in de tijd teruggezet te worden'', aldus Linda IJmker van Milieudefensie.

,,Ik ben bang dat het Kyoto-protocol van tafel gaat en dat er alleen een aantal losse afspraken voor in de plaats komen'', stelt IJmker. ,,Dan is er geen stok achter de deur, omdat er geen sancties worden afgesproken.'' En iedereen weet dat dat soort overeenkomsten meestal niet nagekomen worden, zegt IJmker, die in Bangkok aanwezig was.

VN-klimaatbaas Yvo de Boer toonde zich echter enthousiast aan het einde van de onderhandelingsronde. ,,Dit laat zien dat het nog kan. Alle benodigdheden voor succes liggen op tafel. We moeten ons nu niet egoïstisch opstellen en de gezamenlijke belangen voorrang geven.''

Er zijn volgens De Boer drie manieren waarop in Kopenhagen overeenstemming kan worden bereikt. Er zou een opvolger van het Kyoto-protocol kunnen komen (de optie waarmee de onderhandelingen begonnen), een compleet nieuwe overeenkomst of een 'serie besluiten' (de optie waar de milieuclubs voor vrezen).

Volgens het Wereld Natuur Fonds liggen de standpunten van belangrijke landen mijlenver uit elkaar. ,,We zijn eigenlijk niet veel verder met onderhandelen dan een jaar geleden'', aldus een woordvoerster. Knelpunten zijn onder meer de hoeveelheid broeikasgassen die rijke landen uit mogen stoten en hoeveel hulpgelden arme landen moeten krijgen voor de strijd tegen klimaatverandering.

,,De EU moet de voortrekkersrol terugpakken'', vindt het WNF. ,,Ook Nederland zou zich veel duidelijker moeten uitspreken voor een eigen reductiedoelstelling van 80 procent in 2050'', stelt de zegsvrouw. De EU is een voorstander van die norm, maar Nederland heeft dat nog niet vastgelegd in beleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.