Home

Achtergrond 166 x bekeken

KCB-controleregime gft binnenkort bekend

Het Kwaliteits-Controle-Bureau besluit binnen twee weken welke groente en fruit na 1 december verplicht moeten worden aangemeld voor kwaliteitscontrole.

Het KCB wil nog niet zeggen om welke en hoeveel producten het gaat. Duidelijk is dat het aantal verplicht aan te melden producten aanzienlijk lager zal zijn dan de ruim 200 die in eerste instantie na 1 juli moesten worden gecontroleerd. Voor 1 juli gold inspectieplicht voor 36 producten, maar door Europese wetgeving kwamen daarvoor uniforme handelsnormen in de plaats. Daardoor moesten vanaf 1 juli dit jaar, ongeveer 200 producten verplicht worden gecontroleerd.

Het KCB besloot het controleregime dat op 1 juli in zou gaan te versoepelen, omdat im- en exporteurs daar logistieke en administratieve hinder van ondervonden. Dat leidde tot extra kosten. Tot 1 december geldt daarom het oude controleregime. KCB ziet dit als een overgangstermijn voor een nieuwe manier van controleren. Deze zomer inventariseerde het bureau de knelpunten bij im- en exporteurs en maakte KCB een risico-analyse voor alle producten.

Volgens Jean Crombach, directeur van KCB, is nu in kaart gebracht welke producten wel, niet en tijdelijk dienen te worden gecontroleerd. "Afhankelijk van het risico op kwaliteitsproblemen bepalen we hoe vaak een product steekproefsgewijs dient te worden geïnspecteerd." Zo kan bijvoorbeeld worden besloten producten uit de lange bewaring alleen te controleren in een periode waarin zich normaliter kwaliteitsproblemen voordoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.