Home

Achtergrond 178 x bekeken

Import rundvlees in EU gaat weer omhoog

De invoer van runden kalfsvlees van buiten de Europese Unie stijgt dit jaar weer.

De import lag over de eerste acht maanden bijna 6 procent boven die in dezelfde periode van het vorige jaar en steeg van 269.000 naar bijna 285.000 ton.

Gerekend naar volume ging het dit jaar om bijna 16.000 ton meer, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De extra import drukt de prijzen voor Europees rundvlees.

In 2008 daalde de invoer van vlees van buiten de EU met ruim 110.000 ton ten opzichte van 2007. Toen werd in totaal ruim 380.000 rundvlees ingevoerd. Goed tweederde daarvan kwam uit Brazili. Vorig jaar werd die invoer meer dan gehalveerd, tot bijna 125.000 ton. Dit komt vooral door de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in het Zuid-Amerikaanse land en door de sancties die daarop volgden.

Dit jaar is tot en met augustus in totaal goed 90.000 ton rundvlees gemporteerd. Ook de Argentijnse import was vorig jaar kleiner dan in 2007.

Argentinien vooral Uruguay zullen dit jaar naar verwachting aanzienlijk meer rundvlees naar de EU exporteren. Ook vanuit Australi en Nieuw Zeeland komen grotere hoeveelheden.

Gerekend naar waarde blijft de rundvleesimport nog steeds iets achter. Vorig jaar werd in de periode van januari tot en met augustus voor bijna 1,07 miljard euro aan rundvlees ingevoerd in de EU, dit jaar is over dezelfde periode voor 1,04 miljard gemporteerd.

Ondertussen is de Europese rundvleesexport gedurende de eerste acht maanden sterk gedaald (bijna -17 procent). Vooral de uitvoer naar Rusland liep terug. Dit jaar is maar circa een derde van de hoeveelheid verkocht die vorig jaar de grens over ging naar Rusland (bijna 34.000 ton tegenover ruim 102.000 ton).

De export naar Zwitserland werd meer dan gehalveerd. In totaal bedroeg de EU-export ruim 160.000 ton, terwijl de import bijna 285.000 ton bedroeg. De waarde van de Europese export was ook veel geringer dan de import (400 miljoen tegenover ruim 1 miljard euro).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.