Home

Achtergrond 228 x bekeken

Hogere noteringen op termijnmarkt Chicago

De noteringen voor tarwe, soja en mais zijn deze maand gestegen op de termijnmarkt in Chicago.

De tarwe- en de maisnotering hebben de hoogste stand bereikt sinds twee maanden. Vooral deze maand zijn de noteringen flink omhoog gegaan op de belangrijkste graantermijnmarkt ter wereld. Tarwe noteert nu 12 procent hoger dan op 1 oktober. De maisnotering is 11 procent gestegen en de sojanotering is met 8 procent omhoog gegaan.

Analisten geven verschillende verklaringen. De tarwenotering wordt omhoog getrokken door de stijgende soja- en maisprijzen. Analisten verwachten dat akkerbouwers in de VS in het volgende teeltseizoen kiezen voor mais of soja vanwege de oplopende prijzen en dan minder tarwe zaaien.

Daarnaast speelt de zwakke dollar een rol. Een lagere dollarkoers maakt Amerikaans graan en soja goedkoper in andere landen, waardoor de export aantrekt. Deze week werd volgens het ministerie van landbouw in de VS 484.000 ton tarwe te weinig aangemeld om aan de exportbehoefte te kunnen voldoen.

De maisprijs stijgt ook door de duurdere olie. Daardoor wordt meer mais gevraagd voor verwerking tot bioethanol. Daarnaast verloopt de oogst van mais en soja traag in de VS. In de VS is nu 17 procent van de mais geoogst. Normaal rond deze tijd is dat 43 procent. De soja is voor een kwart geoogst, veel minder dan gebruikelijk. Analisten verwachten door de late oogst meer schade door vorst aan de gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.