Home

Achtergrond 267 x bekeken

Handelaren tegen verplicht herkomstlabel

Handelaren verzetten zich met hand en tand tegen een Brussels voorstel om een 'made in'- etiket te verplichten voor bepaalde niet-Europese importproducten.

De handelarenorganisatie Eurocommerce vraagt de EU-landen om het plan te verwerpen.

De aanduiding is volgens hen te lastig omdat veel onderdelen uit verschillende landen komen. Het leidt ook tot extra kosten, vinden ze. "Zo'n maatregel vereist ook enorme controles bij de douanes, geheel tegenstrijdig met het doel om bureaucratie te beperken'', zegt Xavier Durieu, secretaris-generaal van Eurocommerce vandaag. "Het plan betreft bovendien slechts enkele soorten goederen: kleding, schoenen, leer en meubilair. Gaat het er dan echt om de consument te beschermen of om protectionisme?''

EU-commissaris Catherine Ashton (Handel), de Italiaanse onderminister Adolfo Urso (Handel) en het Italiaanse Europarlementslid Christiana Muscardini houden dinsdag een persconferentie over het labelplan. Zij stellen dat het herkomstlabel een noodzaak is voor consumenten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.