Home

Achtergrond 529 x bekeken 1 reactie

Grontmij: niet al het verspreide glas opruimen

Gezonde glastuinbouwbedrijven op minder gevoelige plaatsen moet de ruimte worden gegeven voor uitbreiding.

Deze bedrijven kunnen zo duurzamer investeren en opereren. Het opruimen van deze bedrijven kost bovendien te veel. Die conclusie trekt de Grontmij in een rapport over de positie van de tuinbouw in West-Nederland.

De Grontmij adviseert om bij het beleid voor verspreid glas te prioriteren en maatwerk toe te passen. Bedrijven in het buitengebied kunnen daar soms beter ontwikkelen door de lagere infectiedruk buiten concentratiegebieden en betere voorzieningen voor koude-warmte opslag en aardwarmte. In concentratiegebieden zijn de mogelijkheden hiervoor beperkter.

De Grontmij doet verder een aantal aanbevelingen om de Ruimte voor Ruimteregeling te verbeteren en zo het probleem met verspreid liggend glas (in totaal 3.500 hectare) voortvarender aan te pakken. Zo zou de verhouding tussen 1 woning en 5.000 vierkante meter sloop verruimd kunnen worden. Ook ziet Grontmij kansen voor het Limburgse glastuindersfonds voor de sloop van kassen. Ook zou er een extra subsidie moeten komen om de sloop van kassen in nationale landschappen aantrekkelijker te maken.

Bij het toepassen van de Ruimte voor Ruimte regeling signaleert Grontmij een gebrek aan politieke drive bij gemeentes. Gemeente grijpen onvoldoende in als glas blijft staan voor caravanopslag en ook wordt papieren glas onvoldoende aangepakt uit angst voor claims op planschade. Ook de onzekerheid over de woningmarkt zorgt voor een drempel bij het opruimen van glas. De financiële dekking voor plannen wordt daardoor te onzeker.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kani Baal

    Het blijft vreemd. Uitbreiding is blijkbaar de Haarlemmerolie voor alle problemen. Nou volgens mij ga je uitbreiden als je kansen ziet om geld te verdienen. Nog meer produceren voor een te lage prijs heeft totaal geen zin en maakt boeren en tuinders nog meer afhankelijk van de banken.

Of registreer je om te kunnen reageren.