Home

Achtergrond 302 x bekeken 1 reactie

Greenery-telers plannen nieuwe paprikapartij

Paprikatelers van The Greenery werken aan een nieuwe brede vereniging met een zelfstandig verkoopbeleid.

Daarmee willen ze versnippering binnen de eigen afzetorganisatie voorkomen. The Greenery zegt op de hoogte te zijn van de gesprekken, maar ontkent dat dit het nieuwe commerciële model van de afzetorganisatie doorkruist.


Op dit moment lopen gesprekken tussen paprikatelers van QualityForU en andere Greenery-telers. Doel daarvan is het oprichten van een nieuwe grotere paprikavereniging en een eigen afzetbeleid te formuleren binnen de coöperatie, maar los van het handelshuis. In een plan voor een nieuw commercieel model van The Greenery worden coöperatie en handelshuis namelijk losgekoppeld.

De stap van de telers betekent dat veruit de meerderheid van de paprikatelers de voorkeur lijkt te geven aan een zelfstandig verkoopbeleid. Het nieuwe strategische commerciële model van The Greenery biedt daarvoor ook de mogelijkheid.

The Greenery wil echter 50 procent van het aanbod koppelen aan het handelshuis en de overige telers meer handelingsvrijheid geven binnen de coöperatie. Het handelshuis wil met de verbonden telers directe leveringen aan supermarkten gaan verrichten.

Nu lijkt de meerderheid van de paprikatelers dat vrije model te verkiezen, ook om het aanbod in het nieuwe model niet te laten versnipperen. Meerdere telersverenigingen krijgen straks immers een verkoper in dienst.

Volgens The Greenery hoeft dat de plannen van het handelshuis niet de doorkruisen. "We hebben inderdaad aangegeven dat we 50 procent van het aanbod willen koppelen aan het handelshuis, maar dat hoeft niet per product in die verhouding te zijn", zegt een woordvoerder.

Volgens The Greenery zijn de gesprekken nog niet afgerond en doet de afzetorganisatie zelf mee aan de gesprekken. Er is nog veel onduidelijk, stelt de woordvoerder. "Onze ledenraad besluit pas op 18 december over het commerciële model. Dan pas weten we welke kant het opgaat."

Eén reactie

  • no-profile-image

    kani Baal

    Ik ben erg voor het idee dat iedere groente zijn eigen afzet organisatie heeft. Ieder zijn eigen toko daar zijn we tenslotte in de tuinbouw groot mee geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.