Home

Achtergrond 186 x bekeken

Garantieplafond verleidt teler tot ondiepe boring

Het plafond voor de maximale dekking voor mislukte aardwarmteboringen van 5,95 miljoen euro leidt ertoe dat tuinders verleid worden eerder te kiezen voor een ondiepe dan diepe boring.

Volgens Victor van Heekeren van Platform Geothermie is dat onverstandig omdat de warmte-opbrengst en rentabiliteit dan op het tweede plan komen.

"De investering voor een diepe boring is vele malen groter dan voor een ondiepe boring." Het plafonneren van de garantie bevoordeelt volgens hem de relatief goedkopere investering voor een ondiepe boring. "Maar je moet niet uit financiële motieven een afweging maken voor diepe of ondiepe boringen", vindt hij. "Als de warmte-opbrengst uit een diepere laag beter is, moet dat leidend zijn."

De garantieregeling van de ministeries van LNV en EZ gaat op 3 november open. De voorwaarden zijn hetzelfde gebleven. Zo staan LNV en EZ per boring voor 85 procent garant. Tuinders kunnen dus per aanvraag voor maximaal 7 miljoen euro aan kosten indienen. De kosten voor een ondiepe boring kunnen daarmee goeddeels worden gedekt, maar voor diepere boringen is dat bij lange na niet toereikend. LTO Glaskracht deelt die kritiek.

Het totale dekkingspotje bevat 35,7 miljoen euro. Minimaal zes aardwarmteboringen zouden daarmee afgedekt kunnen worden. Omdat tuinders nog 7 procent premie betalen wordt het potje substantieel groter, denkt Van Heekeren. Dat is hard nodig want inmiddels liggen er 51 aanvragen voor een boorvergunning, waarvan er circa vijftien zijn toegekend.

Van Heekeren is verder lovend over de regeling. "Natuurlijk kunnen het eigen risico en de premie omlaag, maar dit is een pilotproject, dus er kan in de toekomst aan geschaafd worden."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.