Home

Achtergrond 176 x bekeken

'Even geen uitbreiding door Q-koorts'

Bedrijven met melk­geiten en -schapen kunnen voor­lopig beter niet uitbreiden van­wege de Q-koorts.

Het kabinet beziet of vergunningen aan der­gelijke bedrijven voor uitbreiding geweigerd moeten worden. Dat hebben de ministers Gerda Verburg(LNV)enAbKlink(VWS) gisteren gezegd tijdens een Ka­merdebat over Q-koorts.

Verburg zei hierover met de sector en ver­gunningverlenende overheden te gaan praten.Marianne Thieme (PvdD) pleit­te voor opschorting van uitbrei­dingen. Verburg zei dit een legi­tieme vraag te vinden. ”De sector heeft, zeker in deze situatie, een eigen verantwoordelijkheid.” De minister vindt ”een pas op de plaats” nodig.

Bij de vergunningverlening spelen volksgezondheidsaspecten nu geen rol. Het RIVM stelt dat de risico’s op een besmetting met Q-­koorts groter zijn naarmate men zich dichter bij een melkgeiten- of melkschapenbedrijf bevindt.

Het kabinet maakt zich grote zorgen over de bestendigheid en het verloop van Q-koorts. Dit jaar zijn tot nu toe 2.193 mensen be­smet met de Q-koortsbacterie; vijf mensen zijn overleden.

Het kabinet doet onderzoek naar de kosten voor de volksge­zondheid die de intensieve vee­houderij met zich meebrengt. De uitkomsten komen in 2010.

De Kamer is tevreden over de aanpak van het kabinet. Vragen waren er over wie de kosten be­taalt. Verburg zei dat bestrijdings­kosten ’in principe’ voor de sector zijn. Hierover wordt nog onder­handeld. Het kabinet wil niet de bedrijven waar Q-koorts heerst openbaren, alleen de gebieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.