Home

Achtergrond 241 x bekeken

Europese aardappeltelers bijna klaar met oogst

De aardappeloogst in de Europese teeltgebieden gaat de laatste week in.

Dit meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw. Verwacht wordt dat deze week het meeste gerooid zal zijn.

Aan het eind van de maand zal een goede inschatting gemaakt kunnen worden van de Europese aardappeloogst. Nog belangrijker is dat er dan wat kan worden gezegd over de kwaliteit van de Europese aardappelen.

In Nederland is de aardappeloogst in het noorden van het land al klaar. In het midden en zuiden van het land is de oogst nog in volle gang. Dat de oogst nog niet klaar is komt door het droge weer in augustus en september. In België zorgde droogte ook voor problemen bij het rooien. Door de regen van vorige week kunnen veel boeren nu weer het land op.

In Tsjechië, Oekraïne en Wit Rusland bemoeilijken weersomstandigheden het laatste deel van de aardappeloogst. Ook in Polen hebben ze te kampen met slechte weersomstandigheden.

In het zuidwesten van Polen is het de afgelopen week begonnen met sneeuwen. "Dit zorgt voor nog meer vertraging, terwijl aanhoudende droogte al voor veel vertraging zorgt", meldt het BAI.

Hectare opbrengsten

Bij de aardappelen die wel de grond uit zijn, vallen de hectareopbrengsten tegen. Weersomstandigheden zorgden tijdens het groeiseizoen voor constante stress in de gewassen. Volgens het Poolse Bureau van Landbouwstatistiek gaat Polen de 9,5 miljoen ton niet halen. Vorig jaar bedroeg de oogst 10,5 miljoen ton.

Zodra het Productschap Akkerbouw een betrouwbare schatting heeft van de Europese consumptieaardappeloogst gaat het kijken naar de Nederlandse marktsituatie. Om daar een beeld van te krijgen wordt half november begonnen met het houden van een telefonische opbrengst- en voorraadmetingsenquête.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek raamt de Nederlandse aardappeloogst 0,6 procent lager dan vorig jaar met in totaal 6,95 miljoen ton. Het areaal is dit jaar iets groter, maar de opbrengst is naar verwachting iets lager.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.