Home

Achtergrond 352 x bekeken 2 reacties

Ethanolproducenten in EU positief over LTO-plan

De Europese bio-ethanolproducenten hebben positief gereageerd op het plan voor variabele bijmenging van LTO-vakgroep Akkerbouw.

Jeroen Kloos van LTO-vakgroep Akkerbouw zegt dat de producenten het een interessant idee vinden en het in Europees verband gaan bespreken.

Vanuit de Nederlandse akkerbouwers, graanhandelaren en de verwerkers is ook positief op het plan gereageerd. Een onderzoek door het LEI moet voor nog meer draagvlak zorgen. ”We moeten de opdracht nog formuleren”, zegt Kloos. ”De verwachting is dat het onderzoek een aantal maanden in beslag zal nemen. Het is gewoon een kwestie van objectief doorrekenen, waardoor er niet veel tijd voor nodig is.”
Met het plan voor variabele bijmenging hoopt LTO de ergste uitschieters in de graanprijs af te vlakken. Dat houdt in dat bij een hoge graanprijs de bijmengverplichting naar beneden gaat en bij een lage graanprijs omhoog.
Kloos ziet ook mogelijkheden met dit plan om het verdwijnen van een vaste interventieprijs op te vangen. ”Na 1 juli 2010 wordt nog maar maximaal 3 miljoen ton tarwe opgekocht. Daarna wordt alleen nog graan bij een hele lage prijs opgekocht.”
Kloos zegt dat ze bang zijn dat vooral de graanprijs in de Balkan onderuit gaat. ”Wanneer dat graan voor een lage prijs wordt opgekocht en vervolgens wordt verkocht als de prijs weer stijgt, blijft de prijs laag. Daar hebben wij geen zin in.” Variabele bijmenging is dan de oplossing.

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Als ik het goed begrijp, wordt het deel van de graan productie verwerkt, dat boven de markt hangt en dus de prijs drukt. Tot nu toe werd het surplu op gekocht als de prijs onder de drempel prijs kwam. Dit veroorzaakte dus de vervloekte graanberg. Slaan we in de toekomst dit "te veel" niet meer op, zal het nooit meer de markt "verpesten". Ik begrijp dat de organisatie voorstelt om het graan aanbod zover terug te dringen tot de vereiste prijs weer wordt betaald.
  Het prijsdrukkende deel gaat in de TANK zien we het nooit weer.
  Het plan zal via mevr. Kroes haar club worden afgeschoten, de boeren bepalen de verkoop prijs die de consument moet betalen of anders vernietigen ze de graan opbrengst (monopolie). Deze truck is de aardappelboeren afgeraden met zware boetes in het voor uitzicht.

 • no-profile-image

  echte prutser

  Grondprijs 7 euro per meter. Dus de graanprijs moet wel stijgen. Zeer goed plan van L.T.O. We zijn geen hobby boeren, maar moeten voor vrouw en kinderen de KOST verdienen. PS , we moeten ook nog de bank betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.