Home

Achtergrond 176 x bekeken

Enorme verhoging belasting op bier

De Russische regering wil de accijns dusdanig verhogen dat bier volgend jaar 200 procent duurder wordt.

In 2011 wordt de prijs volgens het plan nog eens met 10 procent verhoogd en in 2012 met 20 procent.

De Russische regering zegt op deze wijze de alcoholconsumptie in te willen perken. Bier neemt ongeveer een derde van de totale alcoholconsumptie voor zijn rekening. Het aandeel wodka bedraagt 66 procent.

De bierconsumptie groeide tot dit jaar echter wel met dubbele cijfers. De crisis deed de consumptie inzakken, waardoor dominante spelers als Carlsberg, AB Inbev en Heineken al aankondigden banen te schrappen.

Het Deense Carlsberg heeft zelfs aangekondigd de markt in zijn geheel te willen verlaten als de wet doorgang vindt. De wet levert de overheid op papier wellicht 1,6 miljard euro belastingen op, maar kost volgens de firma feitelijk 100.000 banen.

Op 6 november wordt het voorstel in het Russische parlement besproken. Rusland wil ook de verkoop van bier in de vele kiosken in steden verbieden. Volgens de Russische bierassociatie is bier goed voor 40 procent van de omzet van Russische kiosken.

Of registreer je om te kunnen reageren.