Home

Achtergrond 181 x bekeken

Emissierechten zware dobber voor glastuinbouw

De productie van de Nederlandse glastuinbouw neemt circa 9 procent af wanneer in de toekomst alle CO2-emissierechten worden geveild.

Dat schrijft landbouweconomisch instituut LEI. De Europese Unie heeft besloten dat de uitstoot van CO2 in 2020 met 20 procent moet zijn teruggebracht. Het aantal uit te geven rechten moet dan ook met eenvijfde worden teruggebracht en bovendien wil de regering alle rechten veilen.

Wanneer een deel gratis wordt verstrekt, is de schade beperkt en nemen de kosten 0,8 procent toe, tegen 2,6 procent wanneer alle emissierechten worden geveild. Daarbij is uitgegaan van een CO2 -prijs van 20 euro per ton. Volgens onderzoeker Frank Bunte is de kans groot dat de prijs voor CO2 in de toekomst stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.